Які школи на Рівненщині отримають нове обладнання після «проблемного тендеру» на понад 34 мільйони гривень

12 Листопада 2020, 10:49
1633

Рівненське обласне управління освіти і науки, схоже, хотіло провести тендер «під одну фірму».

При цьому всіляко відбивалися від зауважень інших потенційних учасників. Це спонукало останніх звернутися до Антимонопольного комітету України, який змусив освітян прибрати дискримінаційні вимоги.

Першого вересня 2020 року, поки в школах проводили «перші дзвоники», Управління освіти і науки Рівненської ОДА оголосило тендер на закупівлю обладнання для навчальних кабінетів біології, географії, математики, фізики, хімії і STEAM-лабораторій. На усе разом заплановано – 34,4 мільйона гривень.

50 навчальних закладів області мають отримати нове обладнання, найбільше коштів витратили на обладнання для навчання фізики. Значна частина закупленого залишиться в місті Рівному.

П’ять STEAM-лабораторій отримають Обласний науковий ліцей-інтернат міста Рівне, Володимирецький районний колегіум, Вараська ЗОШ І-ІІІ ст.ст.№1, Сарненський районний ліцей «Лідер», Тинненська ЗОШ І-ІІІ ст.ст. Немовицької с\р.

Із відповіді на запит активістів громадської ініціативи «За чесний тендер» ми дізнаємося від Управління освіти, що критерії вибору шкіл визначені в Наказі МОН від 10.04.2020 року №497, зокрема,що враховували загальну кількість учнів у класі, освітні програми, що реалізовує заклад, наявне матеріально-технічне забезпечення.

Скрін відповіді Управління на запит щодо критеріїв обрання закладів, для яких закуповується обладнання

Етап запитань та вимог

Тендер ще не відбувся, а у потенційних учасників виникло багато претензій до Замовника, нагадаємо, йдеться про Управління освіти і науки Рівненської ОДА. Освітян засипали питаннями та вимогами щодо усунення дискримінаційних вимог. Наприклад, щодо занадто детальних технічних характеристик деякого обладнання, що на думку одного з потенційних учасників, можуть бути виконані лише єдиним виробником (ТМ Vernier, виробника VernierSoftware&Technology, Epson тощо); або ж щодо вимоги про надання в якості аналогічного договору лише договору на постачання комплектів (комплекту) навчального обладнання для кабінетів природничо-математичних предметів; щодо надання Авторизаційного листа від виробника або офіційного дистриб’ютора пропонованого обладнанняіт.ін.). Замовник не хотів нічого чути і відхиляв всі вимоги. Усе це можна прочитати на сторінці тендеру в Прозорро.

Мирослава Примак, юристка ініціативи «За чесний тендер»: в публічних закупівлях заборонено встановлювати дискримінаційні вимоги, тобто вимоги, які обмежуватимуть участь в такому тендері широке коло учасників. Якщо прописати характеристики якогось обладнання, яким відповідає товар лише одного виробника, то на тендер прийдуть лише продавці цього обладнання і реальної конкуренції між ними може не бути. А отже, і реальної ціни цього товару. Особливо це небезпечно в ситуації, коли між продавцем і покупцем є домовленості, покупець встановлює потрібні вимоги, може навіть очікувану вартість завищити, і тендер приходять лише ті, у кого є товар з потрібними параметрами. Це може призвести до чималої перевитрати коштів платників податків»

Одна із фірм (а саме - ТзОВ «Енсоф» ) вирішила відстояти своє право на участь в тендері і звернулася до Антимонопольного комітету України (АМКУ).Тож8 жовтня АМКУ, за скаргою ТзОВ «Енсоф», встановив дискримінацію за деякимипунктами Тендерної документації рівненських освітян та змусив Замовника прибрати деякі дискримінаційні вимоги, а деякі - рекомендував змінити. Ще частину вимог Скаржника АМКУ не задовільнив.

 

Що маємо зараз:

21 жовтня Замовник вніс відповідні зміни до Тендерної документації, а 29 жовтня відбулося розкриття пропозицій учасників.Зазначимо, що тендер відбувається за процедурою так званих європейських торгів, коли спочатку перевіряють документи фірми, вирішують, кого допустити, а потім проводять аукціон. Станом на 06.11.2020 року Замовник ще перевіряє документи трьох київських учасників та вирішує, кого допустити до аукціону.

Скрін поданих пропозицій зі сторінки оголошення на prozorro.gov.ua

 

Серед учасників, що подали свої пропозиції ТзОВ «Енсоф» (це вони скаржилися до Антимонопольного), і постачальник ТОВ «БІ-ПРО.ЮА» (на думку активістів ГІ «За чесний тендер», ймовірно,  саме під цих учасників були написані початкові дискримінаційні вимоги тендеру).

Обидві фірмі часто беруть участь у публічних закупівлях, а на «рахунку» третьої – ТЗОВ «ДІКСІ-ЦЕНТР» – є контракти з такими солідними Замовниками як «Енергоатом», Державна фіскальна служба України, Державна казначейська служба України, Секретаріат Омбудсмена, Укргазвидобування та багато інших.

«ДІКСІ-ЦЕНТР» 116 разів брала участь в межах одного тендеру з фірмою «БІ-ПРО» та 69 разів – з фірмою «БІ-ПРО.ЮА» (ці два учасники торгують деяким обладнанням одного бренду «B-Pro»).

І на тендер рівненських освітян «ДІКСІ-ЦЕНТР» подали авторизаційні листи ТОВ «БІ-ПРО».

До слова, ТзОВ «Енсоф» - володіє ТМ«Interschool», а «ДІКСІ-ЦЕНТР» - ТМ «DIXICENTER».

Фірма «Бі-про.юа» (43080587) зареєстрована 27.06.2019 року в Києві. Власники – Пелех Владислав Юрійович з с.Велика Омеляна Рівненської області та Рогоза Ірина Олександрівна з Києва. Директор – Рогоза Валентин Володимирович.

Пелех В.Ю. володіє та керує ще однією фірмою зі схожою назвою ТОВ «БІ-про», чиї листи-гарантії подали двоє учасників вказаного вище тендеру.

ТОВ «ДІКСІ-ЦЕНТР» (34763967) зареєстровано в Києві 04.12.2006 року, власник та директор – Горшунов Юрій Володимирович з Києва.

ТОВ «Енсоф» (36938941) – 25.01.2010 року в Києві, зараз власники - Каліткін Михайло Юрійовичта Серебрянський Святослав Миколайович Києва, перший – є директором.

Якщо хоча б дві фірми будуть допущені до аукціону, то тоді торги відбудуться 4 грудня 2020 року.Ось тоді і побачимо, хто  дійде до фіналу з числа трьох фірм ( дві з яких часто «ходять парою» та можуть ще до початку торгів домогтися вдалих для себе  тендерних вимог).

ЗНАЧНОЇ ЕКОНОМІЇ КОШТІВ НЕ БУДЕ

Мирослава Примак, юристка ініціативи «За чесний тендер» щодо невеликої конкуренції:«Замовник, який зацікавлений в збільшенні конкуренції та економії коштів шукає способи збільшення числа учасників. Для цього великі закупівлі розбиваються на лоти. Наприклад, окремо лот клас фізики, окремо хімії і так далі (як це зробили, наприклад, на Волині. А на Харківщині оголосили кожен «кабінет» окремим тендером). І тоді учасники, у яких, наприклад, є все обладнання для фізики, і немає, наприклад обладнання для STEAM-лабораторії, зможе прийти на цей тендер лише на лот фізики. А якщо це оголошено «скопом», то, зрозуміло, що такий учасник не піде на тендер взагалі. А отже, конкуренція буде меншою, економії може не бути.

Варто сказати, що по багатьох областях аналогічні тендери виявились проблемними:і скарги в АМКУ, і моніторинг ДАСУ, вимоги учансиків тощо.

 

ХТО ОТРИМАЄ НОВЕ ОБЛАДНАННЯ:

Нижче додаємо перелік навчальних закладів, у які планують закупити відповідне обладнання.

Для кабінету фізики

Рівне: НВК №12, НВК №2 «Школа-Ліцей», ЗОШ 15, ЗОШ 28, ЗОШ 25, ЗОШ 13, Рівненський НВК ЗОШ-ліцей 19, ЗОШ 27, ЗОШ 11, ЗОШ 22, ЗОШ 18,ЗОШ 23,

Вараська ЗОШ №3

Дубровицький НВК «Ліцей-школа»

Демидівський ліцей

Прислуцький НВК ЗОШ ДНЗ Березнівського району

Сарненський НВК «школа-колегіум» ім. Т.Шевченка

Глиннівський НВК ЗОШ (Рокитнівський р-н)

Квасилівський НВК «школа-ліцей»,

Сарненське ВПУ №22

Острожецький ліцей ім.Єремеєва

Смизька ЗОШ

Козинський НВК ЗОШ-колегіум

Бабинський ліцей

Деражненський ліцей

Тинненська ЗОШ, Сарненського району

 

Для кабінету хімії

Здолбунівська ЗОШ №6

Мирогощанська ЗОШ

 

Для кабінету біології

Острозький обласний ліцей з псиленою військово-фізичною підготовокоюім.Острозького

Березнівський НВК ЗОШ

Дубенська гімназія №2

Степанська ЗОШ

Рокитнівська ЗОШ №3

Радивилівський ліцей №2 ім. Стрижака

Кам’янський ліцей Березнівської райради

 

Для кабінету математики

Балашівська ЗОШ Березнівської райради

Млинівська ЗОШ №3

Шпанівський ліцей

Сварицевицький опорний заклад ЗОШ Дубровицького району

Оженинська ЗОШ №2

Великомежиріцький ліцей Корецької райради

Дубенське вище художньо-професійне училище

Рівненський центр професійно-технічної освіти сервісу та дизайну

 

Перелік засобів навчання та  обладнання для кабінету географії

Рівненська гуманітарна гімназія

Соснівський НВК ЗОШ І ступеня

Перелік засобів навчання та  обладнання для оснащення  STEM лабораторії наведено на початку матеріалу.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Молодь Рівненщини та Волині проти корупції на тендерах», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за підтримки Посольства Франції в Україні. Посольство Франції в Україні не завжди поділяє думку автора та не несе відповідальності за факти, викладені в матеріалі.

 

О.Кордонець, С.Клічук

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024