З Києва – на Рівненщину: подружжя підприємців перевезли кавовий бізнес у Демидівку

23 Листопада 2023, 16:23
Ірина представляє каву від «Royal Life» Реклама 2046
Ірина представляє каву від «Royal Life»

Ірина Салівончук разом з чоловіком Петром Філіпчуком – власники підприємства «Royal Life», яке виготовляє каву, чай, забезпечує супутні товари до них та кавомашини. 

З початку повномасштабного вторгнення подружжя змушене було покинути Київ та переїхали у Рівненську область. Підприємці не звикли сидіти без діла, у селищі вони придбали приміщення молокозаводу, у якому відкрили цех, де обсмажують та фасують зернову каву, суттєво розширили свій бізнес та запустили три кав’ярні. 

Нещодавно «Royal Life» став фіналістом проєкту START SPAR для підприємців, які виробляють унікальний продукт та прагнуть вийти на новий рівень у бізнесі. 

Про те, як родина розпочала власний  бізнес, як під обстрілами та ракетними ударами вивозили обладнання з Київщини та чому подружжя планує залишитися на Рівненщині, підприємиця розповіла Район.Демидівка.

Напій, який подобається майже всім

Ірина народилася у Рівненській області, за освітою вона економістка, п’ять років працювала бухгалтеркою. Потім влаштувалася менеджеркою в одній кавовій компанії, згодом перейшла в іншу, де стала директоркою. 

Зі своїм чоловіком Петром вона познайомилася також завдяки каві. Він займався виробництвом та обслуговуванням кавомашин та купував каву на підприємстві, де тоді працювала Ірина. Понад сім років тому подружжя вирішило відкрити власну справу.

Жінка зізнається, що не лише любить та п’є каву щодня, а за дев’ять років у кавовому бізнесі орієнтується у кавовому зерні, його обсмажені, знає на якій кавомашині її краще варити.

«Майже 90% людей п’ють каву. У нас багато клієнтів, бо люди купують каву не лише додому та в офіс, а й у власні кав’ярні чи магазини», – додала Ірина.

Так, «Royal Life» майже сім років тому почала працювати у Києві. Підприємці обсмажували кавові зерна, пакувати та продавати їх. Вони також  виготовляли та реалізовували стаканчики, мішалки, цукор та інші супутні товари. Крім того, підприємство виготовляло кавоварки для дому, офісу, кав’ярень, здавали їх в оренду та надавали послуги з ремонту.

Читайте такожПропонують те, що дають власним дітям: родина Коваленків з Київщини веде екологічний та солодкий бізнес

Напередодні війни подружжя придбало приміщення у Гостомелі

До 2021 року підприємці орендували виробництво у Києві, але мріяли про власний цех. Так, подружжя придбало закинуте виробниче приміщення у Гостомелі. Там планували обладнати цех. З серпня 2021 приміщення ремонтували, обладнали комунікації, зробили підлогу. 

У березні 2022 року підприємці планували перевезти туди обладнання, але через повномасштабне вторгнення не встигли цього зробити. Вже 25 лютого росіяни увійшли у Гостомель.

Ірина Салівончук
Ірина Салівончук

«Окупанти жили у нашому приміщенні майже місяць, притягнули туди дорогі меблі, дивани, які вкрали з будинків. Біля нашого офісу та виробництва часто «прилітало». Там були камери, але через відсутність світла ми навіть не завжди могли подивитися, чи ціле наше приміщення, у яке ми вклали багато сил та коштів під час ремонту. Була велика ймовірність того, що там все розтрощать», – пригадує Ірина.

У той час родина підприємців вже виїхала з Києва на Рівненщину, де два тижні провела в очікуванні та тривозі.

«Ми вивезли із собою декілька тонн обсмаженої кави, але вони швидко розійшлися. Почали телефонувати клієнти, які хотіли купити каву. Нам довелося смажити її на невеликих ростерах – печах у вигляді барабана, обертання якого забезпечує інтенсивне перемішування зерен, які поставили у гаражі», – розповіла Ірина.

Евакуація та виробництво у Демидівці

Згодом її чоловік Петро разом з працівниками, яких подружжя також вивезло з-під обстрілів, їздили у Київ за обладнанням. Його вантажили та перевозили під ракетними ударами та вибухами.

У березні минулого року підприємці насмажили тонну кавових зерен, а у квітні обсяг збільшився вже до шести тонн.

«До повномасштабного вторгнення ми смажили та пакували 20-25 тонн кави. Наразі «Royal Life» виготовляє 40 тонн тільки кави. Крім того, виробляємо сухе молоко, шоколад, чай», – розповіла підприємиця.

Минулого року у селищі Демидівка подружжя знайшло закинуте та напівзруйноване приміщення молокозаводу, без вікон та дверей. Вони придбали його та відремонтували. 

У межах програми державної підтримки підприємців в умовах війни вони взяли безвідсотковий кредит, який витратили на переїзд, закупівлю будматеріалів та ремонт. Крім того, підприємці виграли три гранти на суму 750 тисяч гривень. Ці гроші допомогли відкрити додаткові напрями та збільшити виробничі потужності.

Читайте також: Енергетичні батончики без цукру: підприємець з Львівщини виготовляє корисні перекуси за власним рецептом

Кав’ярні, столярний цех та СТО

Подружжя відкрило поліграфічне підприємство, де на упаковки наносять малюнки, власне СТО, де обслуговують не лише автомобілі кавової компанії. У них є столярний цех, де виготовляють меблі та елементи декору для кав’ярень.

«Ми закуповуємо ліс через аукціони, бо його треба багато для  будівництва. Цей ліс також використовуємо у столярному цеху, де з нього роблять полички, стільчики, кухні, столи не лише для кав’ярень», – розповіла підприємиця.

Подружжю також за рік вдалося відкрити кав’ярні «Royal Life» у Києві, Луцьку та Демидівці. Остання стала дуже популярною не лише серед місцевих жителів. Випити кави сюди приїжджають жителі Луцька та Рівного.

Неодноразово кав’ярню відвідували журналісти й не лише місцеві. Крім того, як посмакувати вишуканим напоєм, тут можна придбати каву у зернах, шоколад, спеції, стакани, мішалки, фасований цукор до кави, купити або здати у ремонт кавоварку.

Крім заводу у Демидівці, у подружжя залишилися в Києві офіс та склад.

«Клієнти, які купували каву у столиці, не лише не покинули нас, а їх суттєво побільшало. Наразі на нашому підприємстві працює близько 70 людей», – розповіла Ірина.

Каву також продають онлайн через власний інтернет-сайт. У підприємства є доставка товару у Луцьк, Рівне, Хмельницький, Львів.

Кава від «Royal Life»
Кава від «Royal Life»

«Основне виробництво у нас зараз у Демидівці, у Гостомелі виробниче приміщення поки пустує. Спочатку думали, що новий завод ненадовго, але за півтора року дуже багато вклали в нього, та й звикли до людей, а вони до нас», – розповіла підприємиця.  

Планують продавати каву у магазинах та вирощують овочі

Наразі подружжя знову планує розширити власний бізнес. Цього року вони орендували поля, де вирощували фрукти, кавуни, моркву. У наступному році на полях вирощуватимуть овочі борщового набору: цибулю, картоплю, буряк, моркву, які планують продавати кафе та ресторанам.

Про конкурс від SPAR Ірина дізналася, коли доставляла каву для кавоварки в один з магазинів.

«Ми давно хотіли продавати свою каву у магазинах, але не до кінця розуміли, як це робити. SPAR проводить тренінги та підтримують виробників, які хочуть з ними співпрацювати. Нашу каву обов’язково купуватимуть, якщо хоч раз скуштують, то будуть брати на постійній основі», – розповіла підприємиця.

За її словами, підприємцям у сучасних умовах варто менше сумніватися, а діяти сміливіше, не боятися звертатися за підтримкою, користуватися пільговими програмами кредитування.

Придбати каву мелену та в зернах від «Royal Life» протягом листопада – грудня можна у супермаркетах SPAR за адресами:

  • Волинська область, місто Володимир, вулиця Ковельська, 132;
  • Волинська область, місто Луцьк, вулиця Конякіна, 7а;
  • Житомирська область, місто Бердичів, вулиця Житомирська, 113;
  • Івано-Франківська область, місто Івано-Франківськ, вулиця Січових Стрільців, 78;
  • Київська область, селище Ставище, вулиця Цимбала Сергія, 13/1;
  • Львівська область, місто Львів, вулиця Кульпарківська, 64а;
  • Полтавська область, місто Полтава, вулиця Головка, 15;
  • Рівненська область, місто Вараш, вулиця Енергетиків, 19;
  • Харківська область, місто Харків, вулиця Кооперативна, 1а;
  • Львівська область, місто Борислав, вулиця Трускавецька, 125.
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024