Шанків Яр: історія дослідження пам'ятки

26 Січня 2020, 12:08
Урочище Шанків Яр 3905
Урочище Шанків Яр

Урочище Шанків Яр, що в Демидівському районі є багатошаровим поселенням, розташованим на корінній терасі лівого берега річки Стир приблизно за 1,75 кілометра на північний схід від Хрінницької ГЕС. Археологічні пам’ятки біля села Хрінники відомі з кінця XIX століття і вперше згадані у працях Володимира Антоновича у 1901 році. Розвідкові роботи навколо Хрінницького водосховища проводив Ігор Свєшніков у 1980 роках.

Археологічні дослідження в урочищі Шанків Яр

Урочище Шанків Яр розташоване між селами Хрінники та Набережне Демидівського району Рівненської області, археологи розпочали ґрунтовно досліджувати починаючи із 1990- років. Їх увагу привернуло багатошарове поселення на лівому березі річки Стир (Хрінницьке водосховище), йдеться на сайті пам'ятки.

Хрінники, 2010, Шанків Яр. Фото: Антон Панікарський
Хрінники, 2010, Шанків Яр. Фото: Антон Панікарський

 

Найбільш ранні знахідки в урочищі Шанків Яр датуються ІV тисячоліттям до нашої  (мідний вік), а заключні етапи заселення цієї території датуються середньовіччям і охоплюють період від VІІ-VІІІ століття до ХV століття.

Пам’ятка в урочищі Шанків Яр була відкрита у 1976 року. Подільським палеолітичним загоном Карпато-Волинської експедиції Інституту суспільних наук АН УРСР, археологами Володимиром Савичем та Андрієм Богуцьким.

Хрінники, 2018. Фотограф: І.Рудянин
Хрінники, 2018. Фотограф: І.Рудянин

 

У 1989-1990 роках суцільне археологічне обстеження навколо водосховища проводила Тетяна Бітковська.

У 1993-2001 роках на пам’ятці в урочищі Шанків Яр в основному здійснювались рятівні роботи по периметру берегової лінії. Більшість робіт були сконцентровані на ділянці високої берегової тераси з досить рівною горизонтальною поверхнею. Вже тоді дослідникам вдалось натрапити на унікальні знахідки давніх сільськогосподарських угідь, жител, ям-погребів та споруд господарського призначення.

У 2010-2014 роках дослідження на багатошаровому поселенні в урочищі Шанків Яр були зосереджені у південній частині пам’ятки. Саме в цей період було закладено розкопи.

Читайте також: Вербень: палаци Гулевичів вражали розкішшю та красою

В 2015 році розпочався третій етап дослідження на території пам’ятки під керівництвом Антона Панікарського. Він успішно триває й на сучасному етапі. З 2018 року експедицію очолює Олександр Милашевський.

За період вивчення пам’ятки розкопано площу понад 0,3 гектара, досліджено майже дві сотні різночасових об’єктів (від пізнього палеоліту до литовсько-польської доби).

Хрінники, 2017. Фото: Антон Панікарський
Хрінники, 2017. Фото: Антон Панікарський

 

Дослідники урочища Шанків Яр

Археологічна пам’ятка в урочищі Шанків Яр виклала і досі викликає великий інтерес з боку не лише волинських, а й українських археологів. Як наслідок, сьогодні вже про неї написано багато наукових робіт, серед них монографія «Хрінники (Шанків Яр) — пам’ятка давньої історії Волині. Дослідження 2010-2014 років». Її автором є Денис Никодимович Козак (1944-2014), відомий археолог, професор, доктор історичних наук, який свого часу був заступником директора Інституту археології НАН України, головою ВГО «Спілки археологів України», завідувачем відділу археології ранніх слов’ян та регіональних польових досліджень.

Також в різні часи пам’ятку вивчали такі дослідники як Богдан Прищепа, Віталій Шкоропад, Антон Панікарський, Олександр Милашевський, Олексій Златогорський, Сергій Панишко, Віталій Ткач, Григорій Охріменко, Віктор Баюк, Сергій Демедюк, Дмитро Дем’янчук, Віталій Затворніцький, Микола Собуцький, Юрій Харьковець та інші.

Читайте також: Берестечко: екскурсія музеєм «Козацькі могили»​​​​​​​

Археологічні знахідки із багатошарового поселення з урочища Шанків Яр не раз експонувались в рамках виставок до Днів науки 2012-2018 років, організованих викладачами факультету історії, політології та національної безпеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, а також у Волинському краєзнавчому музеї під час виставок «Втрачена хронологія: археологічні дослідження на Волині 2011 року» (2011), «Волинський слід археолога Дениса Козака» (2015).

Денис Никодимович Козак
Денис Никодимович Козак

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024