Боремель: статуя Ісуса допомагає у коханні та при хворобах

04 Липня 2019, 10:36
5526

Сотні паломників поспішають на Демидівщину, де у селі Боремель є давня статуя Ісуса, який падає під хрестом.

Під статуєю напис: «Падаючому під хрестом захисникові і володареві світу після чудотворного образу Ісуса Христа Боремельського колись на тому місці в невеликій дерев'яній Свято-Михайлівській православній церкві села Боремель на вічний спомин цей величезний пам'ятник заложили і виставили року Божого 1786».  

«Ця статуя постала тут через велику трагедію. Місцевий володар, польський граф  Францішек Чацький наказав розібрати стару дерев'яну церкву Святої Трійці, яку, за переказами, побудували ще козаки. Так він помстився православним селянам, які  повстали проти окатоличення і не захотіли ходити до костелу, що теж був у Боремлі. А ще неподалік був палац самого графа. Гордовитий вельможа не міг стерпіти такого «сусідства». Коли церкву розібрали, люди взяли все, що було в храмі, та перенесли в невеличку святиню  на околиці села», – розповідає тернополянин Василь Зайда, який щороку приїжджає у невеличке село помолитися біля фігури Христа.

Із церковним майном та образами віднесли у маленьку церковцю  незвичну для волинських храмів ікону Ісуса Христа, Який несе хрест на Голгофу. Незвичною вона була тим, що довкола Спасителя зображено тридцять три хрести. За переказами, образ потрапив у розібраний графом Чацьким храм із Боремельського православного монастиря, який раніше знищили татари. Образ Ісуса з хрестом – єдина річ, що залишилася вцілілою зі знищеного монастиря. Ікону вважали чудотворною, хоча писемних доказів про це не збереглося. Коли ікону віднесли у малу церкву, вона дивним чином почала з’являтися на тому місці, де колись був Святотроїцький зруйнований, храм. У Боремель почали приходити паломники та молитися на місці зруйнованої церкви. Сьогодні,  на жаль,  чудотворної ікони в Боремлі немає,  її вивезли з села  у 1914 році,  під час Першої світової війни. Де вона зараз точно невідомо. У  сільській Свято-георгіївській церкві є її копія. Вона не чудотворна, але дуже шанована. До речі, зображення Ісуса з хрестом на фоні 33 хрестів відтоді поширилося. І такі ікони можна зустріти у багатьох церквах.

«Додам, що у графа Чацького, після того, як він зруйнував храм,  один за одним померли 4 чи 5 дітей. Лише тоді вельможа  усвідомив, що накоїв, покаявся і дуже хотів спокутувати провину. Мабуть, хтось зі священиків або навіть єпископів підказав йому,  щоби  на місці старої церкви  спорудити статую Спасителя. Граф так і  зробив.  До речі, за місцевими переказами, під статуєю Хреста, Чацький поховав двох доньок», – продовжує Василь Зайда.

Цікаво, що образ Христа, граф наказав забрати до костелу. Але у 1786 році його перенесли до відбудованої Свято-Троїцької церкви. До речі, статую Ісуса у селі дуже берегли.  Навіть у радянські часи, коли панував атеїзм, а церкви, хрести та релігійні пам’ятки нищили, її не те, що не чіпали, а навіть... відновлювали. Було таке, що у 1970 роки місцевий голова колгоспу Крижов, колишній фронтовик, наказав, аби потайки привезли до статуї цеглу й цемент, щоби постамент не розпався. А коли в Боремель приїхав секретар райкому партії з питань ідеології  та побачив відновлену статую, то лаявся на всі заставки. Але голова колгоспу сказав, що він не хоче в селі бунту, тим паче, що «на роботу на благо Союзу і комуністичної партії ця непримітна статуя не впливає. Тому нехай  стоїть. Дивно, але секретар нічого не сказав, і поїхав. Статую більше ніхто не чіпав.

3

 

Нині у Боремель приїжджають чимало паломників, у яких є  проблеми зі здоров’ям, незгоди в родині, невирішені судові справи, яким не щастить знайти пару, їдуть ті, чиї  рідні, кохані, друзі яких закордоном на заробітках або воюють на Сході. А ще в Боремель поспішають люди, які багато злого зробили в житті. Серед них – чимало колишніх в’язнів. Проте вони воліють мовчати і не розповідати про минуле. У Боремлі ці паломники каються, як колись покаявся граф Францішек Чацький. Загалом люди кажуть, що після молитов біля статуї боремельського Ісуса з’являється полегшення, а усі проблеми зникають, або ж на життєвій дорозі трапляються люди, які  допомагають їх вирішити,  наче їх Сам Господь посилає.

«Особливих молитов до боремельського Ісуса немає. Кожен, хто сюди приїжджає, може молитися знані молитви, або звернутися до Господа своїми словами, головне, аби щиро».  – мовить пан Зайда.  

Сабіна РУЖИЦЬКА

 

 

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024