Рак молочних залоз: як попередити недугу

23 Жовтня 2019, 09:27
Фото ілюстративне 1930
Фото ілюстративне

Одне з чотирьох ракових захворювань, діагностованих у жінок, є раком молочної залози, щороку рівень захворюваності в Україні збільшується приблизно на один відсоток.

Одна з десяти жінок в Україні має шанс захворіти на будь-якому етапі свого життя, кожні 35-37 хвилин в Україні одній жінці ставлять діагноз  рак молочної залози, повідомляють на сайті Демидівської РДА.

Oогодини одна жінка помирає від цієї недуги. Жінки, в яких діагностовано хворобу на першій стадії, переживають п»ять років  майже в сто відсотків.

Саме про це найпоширеніше серед жінок захворювання,  у всеукраїнський  день боротьби із захворюванням на рак молочної залози, ми розмовляли із лікарем-онкологом КНП «Демидівська центральна районна лікарня»  Сергієм Євкевичом.

Сергій Євкевич
Сергій Євкевич

 

 «Сергію Адамовичу про що говорить районна статистика з приводу захворюваності на рак молочної залози?»    

«Хочу відмітити,  що є ріст захворюваності по всьому світі і по Україні. У районі стоїть на обліку 36 хворих на рак молочної залози. Якщо аналізувати по віку, то до 30 років хворих не виявили, до 40 – хворих двоє, до 50 – п'ять, до 60 – шість, 60 і більше – 23 хворих.

За три роки від цієї хвороби померло 13 осіб. У 2017 – четверо людей, у 2018 – п'ять, у 2019 – чотири».

«Що саме впливає на виникнення захворювання на рак молочної залози?»

Читайте також: 8 ознак того, що вам терміново потрібно бігти до мамолога​​​​​​​

«Все, що впливає на гормональний баланс жінки. Це і екологія, і проблеми зі статевим життям, переривання вагітності, алкоголь та куріння, емоційний стан.  Слід сказати, що стреси є найсильнішим каталізатором для негативних процесів в організмі».

 «Що потрібно робити щоб уберегтися від захворювання?»

«Перш за все, це профілактика раку молочної залози. Займатися цим неохідно, починаючи з молодих років. Своєчасне виявлення проблем з молочними залозами може відіграти вирішальну роль у подальшому житті жінки, адже  що раніше виявили хворобу, то ефективніше буде її лікування.

Найефективніша профілактика раку молочної залози  регулярний самоогляд та профогляди у гінеколога і мамолога.  Жінки від 20 до 40 років не менше одного разу на рік повинні проходити профогляди у фахівців і щомісяця повинні проводити самоогляди. Від 40 до 50  років потрібно щорічно проходити мамографію і щомісяця обстежувати грудні залози, мінімум раз на рік необхідно відвідувати лікаря з використанням ультразвукового дослідження. Жінкам старшого віку слід двічі   на рік приходити на прийом до фахівця на предмет дослідження тканин залоз.

 Доведено, що рак грудей частіше зустрічається у жінок, в яких не має регулярного сексуального життя, а перші пологи були після 28 років. Статистика стверджує що у жінок, які  вигодовували двоїє дітей грудьми, ризик  розвитку раку молочних залоз знижений вдвічі.

Профілактика раку молочної залози включає також і здоровий спосіб життя та нормалізацію власного емоційного стану».

«Якщо жінка виявила певні зміни   молочних залоз, що в такому випадку робити?»​​​​​​​

«Обов'язково якнайшвидше потрібно звернутися до лікаря. Природно, що своєчасне виявлення і правильне лікування гіперпластичних захворювань молочних залоз є надійною запорукою збереження життя та здоров'я жінки».

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50