Як у Демидівці економлять гроші завдяки «розумному» енергоменеджменту

13 Серпня 2019, 11:00
Голова Демидівської ОТГ Віктор Іщук (у центрі) отримує обладнання для енергоменеджера 2746
Голова Демидівської ОТГ Віктор Іщук (у центрі) отримує обладнання для енергоменеджера

У Демидівській ОТГ тепер заощаджують енергоресурси, кілька місяців тому громада отримала комплект обладнання енергоменеджера, що дозволяють вимірювати енергоефективність та заощаджувати бюджетні кошти.

Що таке енергоменеджер та навіщо він потрібний громадам, дізнавалися журналісти  видання Район. Демидівка.

У березні 30 українських громад отримали прилади для вимірювання технічних параметрів енергоефективності. Комплекти інструментів вручили учасникам ініціативи «Розумний енергоменеджмент в ОТГ», яка впроваджується за дорученням Програми «U-LEAD з Європою» німецьким проектом GIZ «Енергоефективність у громадах ІІ». Тих, кому дістанеться валізка з обладнанням для розбудови муніципального енергетичного менеджменту, обирали на конкурсній основі. Такі інструменти наразі мають три ОТГ з Рівненщини: Клесівська, Радивилівська та Демидівська.

Читайте такожЯк працюють бугринські пожежники-добровольці

Головний спеціаліст із питань енергоменеджменту Демидівської ОТГ Тарас Гачевський розповідає, що перш ніж представникам громад вручили набір інструментів, вони пройшли дворічне навчання. Під час семінарів новоспечених фахівців вчили визначати втрати енергії, вираховувати, скільки можна заощадити, аналізувати енергоощадність будівель…

«Окрім навчальних семінарів, які проходили в різних містах України, ми також брали участь у програмах обміну досвідом. Їздили в Латвію, дивилися, як система енергоменеджменту працює у них. Комплект обладнання, який ми отримали в рамках цього проекту, складається з інструментів для вимірювання технічних параметрів енергоефективності та є необхідними для роботи енергоменеджера», – розповідає Тарас Гачевський.


 

Енергетичний менеджмент – це комплекс заходів, які дозволяють моніторити втрати енергії та аналізувати, як цьому запобігти. Він дозволяє економити ресурси, а відповідно – заощаджувати бюджетні кошти. Нині з 46 об’єктів, які є у власності Демидівської ОТГ, на енергоефективність моніторять 27. Це школи, дитячі садочки, адміністративні приміщення, клуби, Центр первинної медико-санітарної допомоги. Решта, кажуть місцеві фахівці, оснащені пічним опаленням, тож аналізувати їх не має сенсу.

«На першому рівні впровадження системи муніципального енергетичного менеджменту вдалося зекономити до 5% на електричній та тепловій енергії. Найближчим часом хочемо зробити похибку й на погодні умови», – пояснює Тарас Гачевський.

У свою чергу експерт із просторового планування програми «U-LEAD з Європою» Олександр Придатко додає, що енергоменеджер можна налаштувати на будь-який лічильник. Моніторинг дозволяє контролювати показники лічильників та вчасно реагувати на теплові та енергетичні втрати, завдяки чому громади можуть суттєво економити. Завдяки такому аналізу громади можуть зекономити до 15-20% витрат.

«У кейсах, які громади отримали за результатами проекту, є всі необхідні прибори для вимірювання втрати енергії, виявлення місця, де «втікає» тепло. Вартість обладнання – близько 60 тисяч гривень. Крім того, представники ОТГ, які пройшли спеціальне навчання, можуть ділитися досвідом із сусідніми громадами», – каже Олександр Придатко.

Читайте також: У Любомлі за підтримки Євросоюзу вдалося відкрити унікальний ЦНАП

Марія МАРТИНЮК

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024