Мирно і зі спротивом: як громади Рівненщини переходять до ПЦУ

28 Лютого 2019, 20:00
Троїцький Межиріцький чоловічий монастир УПЦ (Острозький район) 1138
Троїцький Межиріцький чоловічий монастир УПЦ (Острозький район)

На Рівненщині після того, як Православна церква України (ПЦУ) отримала Патріарший і синодальний Томос про автокефалію від Вселенської патріархії вже 32 парафії вийшло зі складу Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП).

З кожним тижнем громад, що хочуть змінити свою конфесійну належність, стає все більше. При цьому варто відзначити, що на Рівненщині, де до складу місцевих Поліської та Рівненської єпархій УПЦ МП належало 644 парафій, процес переходу розпочався задовго до отримання Томосу.

У зв'язку з проросійською позицією митрополита Варфоломія та небажанням окремих священиків відспівувати воїнів АТО впродовж 2014–2017 років 15 громад вийшло з-під юрисдикції Московського патріархату й приєдналися до тодішньої УПЦ КП.

Неминучість масових переходів громад УПЦ МП до ПЦУ підтверджено бажанням простих мешканців регіону, які ознайомлюються у ЗМІ з позицією вищого духовенства області під час перебування у Москві (йдеться про митрополита Варфоломія, який у час, коли тривають бойові дії на сході та вся світова спільнота визнає РФ агресором, дає російському телеканалу інтерв'ю про так зване «гоніння на вірних УПЦ»).

Духовенство УПЦ МП всіляко протидіє мирним переходам. 

Наразі Рівненська єпархія та Рівненсько-Сарненська єпархії ПЦУ повідомляють про 32 парафії, що вирішили ввійти до їхнього складу. Це громади сіл Деражне, Збуж, Мала Любаша, Жалин, Яполоть, Орвяниця, Постійне, Урвенна, Іваннє, Копиткове, Буща, Нова Мощаниця, Макотерти, Півче, П`ятигори, Тесів, Кунин, Ярославичі, Торговиця, Підлозці, Курозвани, Будераж, Велика Городниця, Рясники, Малі Дорогостаї, Копитів, Довгошиї, Сестряни, Устя, Бормець, Дроздів

Представники УПЦ МП не бажають здаватися, тому створюють конфлікти і протидіють мирному переходу громад до ПЦУ. Такі суперечки розпочалися задовго до вручення Патріаршого Томосу, наприклад, на Рівненщині не один рік тривають конфлікти за храми в селах Птича та Мнишин, де представники МП не хочуть домовлятися та вирішувати суперечку мирно, як-от, укласти домовленість про почерговість богослужінь.

З травня 2015 року на теренах Рівненщині діє «відділ по забезпеченню безпеки релігійних громад УПЦ», офіційною метою створення якого стало врегулювання конфліктних ситуацій. Керівником відділу призначили Віктора Земляного, настоятеля Свято-Воскресенського храму УПЦ в Острозі. Проте до кінця функції цього підрозділу не зрозумілі.

Віктор Земляний
Віктор Земляний

 

Так, у селі Тесів кілька разів проводили збір підписів за перехід місцевої релігійної громади до ПЦУ. Проте настоятель храму не лише не підтримав ініціативу прихожан, а й збирав підписи за те, щоб залишитися у складі УПЦ (МП). А під час парафіяльних зборів, які організовував священик, присутніми були сторонні люди, названі «паломниками з Межиріча»

За поширення інформації про те, що тесівська громада перша на Острожчині виявила бажання приєднатися до ПЦУ, юристи Рівненської єпархії УПЦ (МП) навіть пригрозили судом виданню Район.Острог.

За словами настоятеля храму отця Олександра Завірюхи, надана інформація не правдива, оскільки він особисто відвідував селян, і ті висловили свою підтримку УПЦ.

«Ініціатором переходу в ПЦУ є сільський голова Сергій Мартинюк, власне, він зі своєю матір'ю і колотить громаду ще з Різдва. У нього виходить тримати напругу в селі, а от домогтися свого чиновник не може», – прокоментував для СПЖ ситуацію протоієрей Олександр Завірюха.

о. Завірюха у с. Тесів
о. Завірюха у с. Тесів

 

У Курозванах (Гощанський район) священик УПЦ МП не допустив ревізійну комісію Православної церкви України в храм Покрови Пресвятої Богородиці.

Релігійна громада села Курозвани в суботу, 16 лютого, вирішила перейти до ПЦУ. Однак священик місцевої церкви проти і називає такі збори неправомірними. У четвер, 21 лютого, щодо цього виник конфлікт. У храм намагалася зайти ревізійна комісія, однак священик їх не пустив.

Конфлікт у Курозванах (21 лютого)
Конфлікт у Курозванах (21 лютого)

 

Цікавою є ситуація у селі Копитів Корецького району. Це вотчина нещодавно призначеного вікарія Рівненської єпархії УПЦ МП єпископа Дубенського Пімена (уродженець с. Ганівка, розташованого поблизу, що входить до релігійної громади с. Копитів). Громада села зібрала збори, на яких обговорила перехід до ПЦУ.

Проте представники Московського патріархату на чолі з Єпископом Піменом та Віктором Земляним привезли до храму представників РПЦ з інших сіл і районів.

О. Пімен у Копитові
О. Пімен у Копитові

 

Ситуацію в Копитові прокоментував спікер УПЦ МП, заступник голови відділу зовнішніх церковних зв’язків протоієрей Миколай Данилевич

«Дочитав статтю до Рівненської області, де пишуть, що перейшло 25 парафій. Уточнив, 2 перейшло, 3 захопили. Тобто 5 всього. Додатковий приклад: село Копитів Корецького району. 116 підписів за ПЦУ, 140 – за УПЦ (МП. – ред.). Більшість у нас, община залишається. А у ЗМІ бадьоро рапортують, що Копитів перейшов. Ось так робиться статистика», – заявив отець Миколай Данилевич.

Микола Данилевич
Микола Данилевич

 

Хоча місцеві жителі стверджують, що зі сторони УПЦ(МП) підписи ставили здебільшого люди, які не проживають у Копитові.

Більшість парафій, що приєдналися до ПЦУ, належали до Рівненської єпархії УПЦ МП. Зі складу Поліської (Сарненської) єпархії вийшли поки вісім громад. Найбільш яскравим прикладом мирного волевиявлення жителів є голосування у селі Орв'яниця Дубровицького району, де за перехід до ПЦУ проголосували 866 жителів.

Також у селі Дроздів Гощанського району громада майже одноголосно проголосувала за перехід церкви до ПЦУ.  У голосуванні взяло участь 164 особи, з-поміж яких за результатами голосування 160 осіб проголосували за перехід, один проти та троє утрималося.

Варто відзначити, що не всі парафії приєднуються до Рівненської єпархії, яку очолює митрополит Іларіон.

Частина духовенства та мирян переходять до колишньої єпархії УАПЦ – Рівненсько-Сарненської, яку очолює єпископ Гавриїл (Кризина). Варто відзначити, що до 2018 року отець Гавриїл був одним із найвпливовіших богословів УПЦ МП, проте згодом через тиск промосковського крила цієї церкви приєднався до УАПЦ.

Наразі близько 20 громад на Рівненщині готують документи для переходу до ПЦУ.

Загалом у єпархіях УПЦ МП уважають, що законними парафіяльні збори є лише тоді, коли їх скликав та очолив настоятель. Водночас у Законі України «Про свободу совісті та релігійні організації» немає прямої вказівки на те, що парафіяльні збори має скликати й очолювати саме настоятель. Проте, у цьому ж законі зазначено, що парафія може вільно змінити належність, якщо цього бажають 2/3 прихожан.

Дмитро РУДКІВ

Коментарі
09 Березня 2019, 20:56
А я все думаю чому в нас народ так не любить московських попів від Путіна
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024