Спалах сальмонельозу в Рівненській області: яка ситуація на Демидівщині

20 Квітня 2024, 09:00
Спалах сальмонельозу в Рівненській області: яка ситуація на Демидівщині 420
Спалах сальмонельозу в Рівненській області: яка ситуація на Демидівщині

Спалах сальмонельозу зафіксували на території Рівненської області – захворіли восьмеро людей, двоє із яких є дітьми.

Журналісти видання Район.Демидівка поцікавилися у помічниці лікаря-епідеміолога Млинівського відділення Дубенського районного відділу ЦКПХ Євгенії Савчук, яка ситуація із захворюванням на території колишнього Демидівського району.

За даними фахівчині, з початку 2024 року на території Демидівської та Боремельської громад епідеміологи не реєстрували випадків захворювання на сальмонельоз. Також краяни не хворіли цьогоріч на гастроентероколіт.

Сальмонельоз – інфекційне захворювання, що передається здебільшого їжею (96–98%), а також контактно-побутовим шляхом. Збудниками хвороби є різні мікроби роду сальмонел. Ці бактерії довгий час зберігаються в зовнішньому середовищі. У деяких продуктах: молоці, м'ясних виробах, сальмонели здатні не тільки зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі. Соління та копчення на цього збудника кишкової інфекції впливають несуттєво, а заморожування навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів в продуктах.

Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії. Найчастіше інфекцію передають велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури. Нерідко інфіковані яйця птахів.

 Захворювання розвивається через 6-72 години після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися. Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж блювота. Обов'язковій госпіталізації підлягають хворі з важким і середньої важкості перебігом сальмонельозу, діти, літні люди, працівники харчової та медичної галузей, студенти, які проживають в гуртожитках.

Щоб уникнути захворювання слід дотримуватися таких правил:

     - мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету;

     - ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі;

     - не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух;

     - використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;

     - не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;

     - купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватись термінів споживання;

     - придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;

     - не споживати продукти сумнівної якості;

     - ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;

     - дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць;

     - продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігати в холодильнику при температурі не вище +4°С, дотримуватись встановлених гарантованих термінів зберігання;

     - використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду.

Коментар
12/07/2024 П'ятниця
12.07.2024
11.07.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром