До Дня пам’яті героїв Крут в Малевому підготували презентацію

29 Січня 2024, 10:50
До Дня пам’яті героїв Крут в Малевому підготували презентацію 196
До Дня пам’яті героїв Крут в Малевому підготували презентацію

До Дня пам’яті героїв Крут у селі Малеве підготували спеціальну презентацію «Про Крути пам’ятаємо – Перемогу наближаємо!».

Про це повідомляють на фейсбук-сторінці Боремельської громади.

Презентація складається з історичних фактів, які супроводжуються піснею «Україна вшановує Крути» у виконанні ансамблю місцевого клубу «Перевесло».

29 січня Україна відзначає День пам’яті Героїв Крут.

У кінці грудня 1917 року уряд радянської Росії розпочав відкриту агресію проти Української Народної Республіки. Більшовиків дратувало проголошення Україною самостійності, тож Москва створила у Харкові окремий "український червоний уряд", який і оголосив війну незалежній частині держави.

Наступ більшовиків українське військове командування очікувало з полтавського напрямку - саме туди скерували свіжі та найбоєздатніші підрозділи. Але наступ почався з іншого боку. 

У грудні 1917-го станцію Бахмач на Чернігівщині - важливий залізничний вузол на кордоні УНР і Росії - охороняв загін Першої української військової школи ім. Б. Хмельницького. На початку 1918 року до них надійшло підкріплення з Києва - 1-ша сотня Куреня студентів Січових Стрільців. Це були студенти Українського народного університету, київського Університету Святого Володимира (нині ім. Т. Шевченка), гімназисти старших класів. Вони зайняли оборону біля станції Крути  - між Ніжином і Бахмачем, за 130 км від Києва.

Вранці 29 січня 1918 року розпочався наступ більшовиків на станцію Крути. За різними даними їх було від 4 до 6-7 тисяч. З українського боку в бою під Крутами брали участь 300-600 бійців. Бій тривав кілька годин: були відбиті декілька атак, бойові втрати більшовиків складали до 300 убитих, а ще поранені, полонені.

Аби уникнути оточення, українським військам віддали наказ відійти. Тоді, відступаючи, частина студентської сотні потрапила в оточення. Взвод у сутінках втратив орієнтир і вийшов на станцію Крути, яку вже зайняли червоноармійці. Близько 30 юнаків взяли у полон, катували, а потім стратили.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024