Договір не підписували, а платіжка прийшла: що не так із вивезенням сміття в Демидівській громаді

21 Січня 2024, 17:14
Договір не підписували, а платіжка прийшла: що не так із вивезенням сміття в Демидівській громаді 1142
Договір не підписували, а платіжка прийшла: що не так із вивезенням сміття в Демидівській громаді

Жителі Демидівської громади обурені через ситуацію, яка склалася із вивезенням сміття. Люди нарікають: попри те, що не підписували договорів на вивезення побутових відходів, квитанцію за цю послугу все ж отримали. 

Своїми обуреннями жителі ділилися в місцевій спільноті «ВСЕ про Демидівщину онлайн». В ситуації розбиралися журналісти видання Район.Демидівка.

Житель села Хрінники Юрій Калінобродський зазначає, що жодних документів на вивезення сміття з-під його домогосподарства він не укладав. Побутових відходів в нього також ніхто не забирав, а от платіжку про надану послугу надіслали. Тепер чоловік має сплатити понад 18 гривень.

Своєю чергою Ольга Савич стверджує, що, формуючи оплату за послугу, не врахували фактичного проживання людей в будинку.

Обурені користувачі пропонують різні варіанти, як вийти з цієї ситуації: не платити взагалі, перерахувати суму, зазначену в платіжці, на потреби військових...

Втім серед коментаторів є чимало й тих, хто вже кілька років користується послугою вивезення побутових відходів й задоволені тим, на якому рівні її надають. 

Треті ж пояснюють, що в громаді діє публічний договір, на підставі якого жителям й приходять відповідні платіжки.

У Демидівській селищній раді кажуть, що з 1 грудня 2023 року в громаді діє публічний договір на вивезення твердих побутових відходів. Відтоді кожен власник домогосподарства повинен користуватись цією послугою без підписання окремого договору і оплачувати її повністю. Якщо ж люди відмовляють оплачувати цю послугу, то, згідно з кодексом України про адміністративні правопорушення, на неї чекає штраф.  

«Досить часто люди стверджують, що вони взагалі не залишають сміття, що його у них просто немає, але твердження, що у сучасній приватній садибі чи квартирі взагалі не утворюються тверді побутові відходи, не витримує жодної критики. Звичайно, у приватному будинку більші можливості щодо утилізації органічних відходів (від городу, саду, кухні, тваринництва). Це все можна скласти на компостну купу і незабаром використати як добриво. Але куди подіти безліч побутових відходів: пакувальну тару, полімерні вироби, засоби гігієни, відходи від ремонтних робіт тощо? Усе це неможливо безпечно утилізувати дома. Тобто, доволі велику частину побутових відходів  доводиться вивозити кудись для утилізації. Найімовірніше, це сміття просто викидають десь у канаві, на стихійному сміттєзвалищі, у парках, скверах і навіть на кладовищах, за межами населених пунктів у полях та лісах», – кажуть у селищній раді.

Також в органі місцевого самоврядування додають, що найпоширенішим аргументом, чому люди противляться вивезенню відходів є твердження, що вони все закопують або спалюють. Втім люди не враховують той факт, що існують речовини, які заборонено утилізовувати в такий спосіб чи залишати просто неба, адже це шкодить довкіллю. До того ж за це передбачена відповідальність, згідно з чинним законодавством. 

Якщо ж абонентам потрібно скоригувати кількість людей, що проживають за певною адресою, чи з'ясувати іншу інформацію, що стосується вивезення твердих побутових відходів, вирішити проблеми, що виникли з наданням цієї послуги, це можна зробити  за телефоном: 0938700653 у робочі години, окрім вихідних. Або за адресою: 35200 вулиця Миру,35 смт. Демидівка.

Публічний договір – це договір зі споживачем на надання йому будь-якої послуги, а публічність дає право на укладання цього договору відразу з усіма споживачами конкретної послуги без підписання письмового примірника сторонами. Така форма укладання публічного договору передбачена законодавством, зокрема ч.3 ст.205, ст.ст. 633, 634, 641, 642 Цивільного Кодексу України. В цьому випадку – між жителями Демидівської селищної ради та Демидівським виробничим  управлінням житлово-комунального господарства укладається договір про надання  послуг з вивезення побутових відходів. Це дуже  поширена форма відносин між надавачами послуги і користувачем. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024