Боєць із Малевого, який отримав поранення на фронті, пришвидшує реабілітацію музикою

10 Серпня 2023, 16:00
Тарас Сташевський 4145
Тарас Сташевський

Побороти фантомний біль йому допомагає музика. Вона ж додавала йому сил і на війні. Захисника, якому ворожий снаряд розтрощив пальці на нозі, лікують та відновлюють спеціалісти Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN). 

25-річний Тарас Сташевський із села Малеве, що в Боремельській громаді Рівненської області. У юності хотів стати викладачем музичного мистецтва, закінчив ВИШ, але не працював за професією. Поїхав на заробітки за кордоном. Та з початком повномасштабного вторгнення повернувся додому, аби стати на захист батьківщини, повідомляють у пресслужбі НЕЗЛАМНИХ. 

Хлопець каже: 

«Просто не зміг бути там, коли вдома війна». 

У війську став артилеристом та взяв позивний «Музикант». Воював на Донецькому напрямку, в районі Нью-Йорка. Коли випадала вільна хвилинка між виконанням поставлених задач та обстрілами, хлопець брав до рук гітару. Музика допомагала йому відволіктися та на мить забути про війну. 

Поранення боєць отримав під час виконання бойового завдання. В десяти метрах від його позиції прилетів ворожий снаряд. Уламок влучив в праву ногу Тараса та розтрощив пальці. Нога одразу заніміла. Побратими наклали турнікет та евакуювали «Музиканта» в стабілізаційний пункт у Дружківці. Тамтешні лікарі зрозуміли, що врятувати пальці ноги не вдасться, тому провели ампутацію. 

Далі – кілька лікарень, де медики вживали заходів проти змертвіння тканин та проводили хірургічні обробки ран. Лікування і реабілітація захисника на псевдо «Музикант» нині продовжується у Львові – в Центрі НЕЗЛАМНІ. Спеціалісти забрали кісткові уламки зі стопи, очистили рану та закрили дефект м’яких тканин шкірою зі стегна пацієнта. 

Зараз поранений почувається добре, відновлюється і щодня займається з фізичним терапевтом, аби скоріше стати на ноги. Наразі єдине, що турбує Тараса – це фантомний біль в пальцях, яких насправді вже немає. Така проблема зустрічається у 8 з 10 пацієнтів з ампутаціями. Аби її подолати, з Тарасом займається психотерапевт. А ще впоратися з цим болем, хлопцю допомагає музика. Гітара в нього завжди під рукою. Грає і для душі, і для інших поранених. 

«Вона лікує не лише мене, а й сусідів по палаті», - впевнений «Музикант».

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024