На Демидівщині шукають кандидатів у патронатні вихователі

23 Травня 2023, 09:00
На Демидівщині шукають кандидатів у патронатні вихователі 605
На Демидівщині шукають кандидатів у патронатні вихователі

Якщо ваша сім’я має позитивний досвід виховання дітей, користується авторитетом у громаді та ви хочете стати патронатними вихователями, просимо звертатись у Службу у справах дітей Демидівської селищної ради за адресою: смт. Демидівка, пров. Новий, буд. 2.

Для України послуга сімейного патронату є новою, повідомляють на сайті Демидівської громади

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, в якій за згоди всіх її членів, повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні, тимчасово влаштованих у його сім’ю, та несе відповідальність за їх життя та стан здоров’я під час перебування.

Патронатні вихователі проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, що дозволяє опанувати всі нюанси роботи з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Юридичними підставами встановлення патронату над дитиною є договір про патронат, який укладається за рішенням органу опіки та піклування, з сім’єю патронатного вихователя та батьками дитини. 

Рішення про влаштування в сім’ю патронатного вихователя дитини приймає орган опіки та піклування за місцем проживання або виявлення дитини за результатами розгляду питання на засіданні комісії з питань захисту прав дитини на підставі наданих службою у справах дітей документів, що обґрунтовують доцільність такого влаштування.

Важливим є те, що базові послуги догляду, виховання дитина отримує у сімейних умовах, і в більшості випадків така дитина продовжує спілкування з близькими людьми, відвідує свій же дитячий садок, чи школу, відповідальність за долю дитини не перекладається на інших спеціалістів притулків. У такій ситуації, коли дитина знаходиться не далеко і біологічні батьки можуть з нею бачитись і спілкуватись, соціальним працівникам легше сформувати у батьків мотивацію для змін, що дає можливість органу опіки та піклування приймати обґрунтовані рішення, спрямовані на забезпечення найкращих інтересів дитини.

До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років.

Термін перебування дитини у патронатній сім’ї залежить від потреб дитини та обставин, що спричинили влаштування дитини, але орієнтовно становить від 1 до 6 місяців.

У цей час соціальні працівники допомагають батькам подолати труднощі, через які дитину було вилучено. Якщо ж відновити здатність батьків виховувати свою дитину неможливо, їй знаходять іншу форму сімейного виховання.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024