У Вовковиях зареєстрували сказ у собаки

20 Березня 2023, 10:50
У Вовковиях зареєстрували сказ у собаки 1011
У Вовковиях зареєстрували сказ у собаки

У селі Вовковиї Демидівської громади зареєстрували випадок захворювання на сказ у домашньої собаки.

Про це журналістам видання Район.Демидівка повідомила помічниця лікаря-епідеміолога Млинівського відділення Дубенського відділу Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Євгенія Савчук. 

За словами медикині, 24 лютого лисиця забігла в одне із господарств і покусала собаку. 9 березня домашня тварина загинула. Наступного дня фахівці ветеринарної медицини відібрали патологічний матеріал і направили у Рівненську регіональну державну  лабораторію державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Експертиза підтвердила сказ у тварини.

«В природі є значна кількість лисиць, хворих на сказ. Вони забігають у приватні господарства і кусають домашніх тварин. На засіданні Державної надзвичайної епізоотичної комісії при Дубенській РДА прийняли заходи щодо локалізації та ліквідації захворювання на сказ у Вовковиях та навколишніх населених пунктах і лісових масивах, які входять в загрозливу зону», – додала Євгенія Савчук.

Зазначимо, що сказ – невиліковна інфекція багатьох видів тварин і людини. Збудником недуги є вірус, який вражає центральну нервову систему, що призводить до порушення дихання і внаслідок цього до смерті.

Вірус виділяється у хворих тварин зі слиною, тому найчастіше зараження настає при укусах, але може відбуватися при ослиненні, при зніманні шкіри із хворої тварини, при обробці шкіри. Оскільки на руках можуть бути малопомітні чи зовсім непомітні тріщини, вірус через них  проникає в організм потерпілого.

На сказ хворіють усі теплокровні тварини, включаючи мишей, щурів, зайців, ондатр. Поява вдень у населених пунктах лисиць, куниць, тхорів чи інших диких тварин повинна відразу викликати підозру. Особливо коли у тварини відвисла щелепа, піна з рота, підтиснутий хвіст.

Вірус сказу може з'явитися в слині за 10-14 днів до проявів хвороби. Заразитися можна навіть від зовні здорових тварин. Тому при кожному укусі, ослиненні потрібно промити рану водою з милом і звернутися до лікаря, де в кожному окремому випадку буде вирішено питання про доцільність антирабічного лікування.

Прийом потерпілих від укусів пацієнтів має відбуватися позачергово. Інкубаційний період у людей може бути від 6 днів до одного року. 

За тваринами, які наносять укуси, працівниками ветеринарної медицини проводиться нагляд з метою виключення сказу. Ні в якому разі не можна вбивати тварину, бо доведеться проводити повний курс лікування проти сказу.

Якщо не вдалося вберегтися від укусу або ослиненні, потрібно запам'ятати тварину, встановити її власника, адже від цього залежатиме курс лікування. При укусах невідомими тваринами варіантів немає – обов'язково отримати повний курс антирабічного лікування.

Особлива увага має бути звернена щодо укусів чи контакту з тваринами серед дітей. Часто діти не повідомляють батьків про інцидент, що з ними трапився. Тому батьки повинні навчати своїх дітей не наближатися до чужих тварин, не гладити їх,не гратися, не приносити додому. Помітивши подряпини на руках у дітей батьки зобов'язані довірливо розпитати чи не було контакту з тваринами і в результаті ствердної відповіді негайно звернутися до лікаря.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024