Демидівській громаді пропонують впровадити світові практики у сфері психічного здоров’я

03 Лютого 2023, 09:38
У громадах Рівненщини планують впроваджувати кращі світові практики у сфері психічного здоров’я 195
У громадах Рівненщини планують впроваджувати кращі світові практики у сфері психічного здоров’я
Ще у 2017 році в Україні затвердили Концепцію розвитку охорони психічного здоров’я на період до 2030 року. 
 
З повномасштабним вторгненням росії на нашу землю ця тема набула ще більшої актуальності, повідомляють на сторінці Рівненської обласної ради у фейсбуці. 
 
З 2019 року в нашій державі за підтримки Швейцарії впроваджується проєкт MENTAL HEALTH FOR UKRAINE. Він націлений на допомогу та психосоціальну підтримку для людей з психічними розладами в Україні. За ініціативи голови обласної ради Андрія Карауша, керівники цього проєкту у Рівному організували дводенний тренінг. До нього залучили всіх представників територіальних громад Рівненської області. Був присутній і очільник Демидівської громади Сергій Радченко. 
 
«Психічне здоров’я населення і в мирний час було актуальним питанням. Під час війни і після її закінчення, ця тема буде ще гострішою. Вже зараз ми повинні думати, як після перемоги соціалізувати людей, які постраждали від війни. Громади повинні бути готові до всіх викликів. Тому зараз вони повинні зрозуміти весь алгоритм дій, для того, щоб в себе на місцях організувати дієву психіатричну допомогу населенню. Цей проєкт спрямований на те, щоб навчити людей в громаді, не соромитися своїх проблем. Найкраще – на ранній стадії виявити проблему і її вирішити», – розповів Андрій Карауш.
 
Керівник проєкту MH4U Гайко Кьонігштайн каже, що основна їхня мета – покращення якості та доступності у сфері психічного здоров’я через навчання представників громад в різних областях країни та ознайомлення їх з кращими світовими практиками. Цей проєкт з 2019 року реалізовують вже у Львові, Донецьку, Луганську, а з 2022 року надають підтримку й в інших областях. Працювати в Україні мають намір до 2028 року.
 
«MH4U прагне не лише продуктивних змін в системі охорони психічного здоров’я України, а й істотного підвищення якості життя українців», – додав Гайко Кьонігштайн.
Зі свого боку представники громад діляться, що такий досвід для них є дуже важливим. Адже з початку війни кожна громада прийняла багато внутрішньо переміщених осіб до яких потрібно теж знаходити підхід і допомагати. Крім того, багато родичів військових, які зараз знаходяться на передовій, або ж які зникли безвісти – вони вже зараз потребують допомоги психологічної.
 
А у Сарненській громаді найближчим часом мають відкрити Центр психічного здоров’я, тому мудрі настанови та поради для них є дуже важливими.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024