На Демидівщині фіксували вітрянку

21 Січня 2023, 09:00
На Демидівщині фіксували вітрянку 527
На Демидівщині фіксували вітрянку

Один випадок вітрянки віспи зафіксували на теренах Демидівщини у 2022 році.

Про це журналістам видання Район.Демидівка розповіла помічниця лікаря-епідеміолога Млинівського відділення Дубенського районного відділу обласного центру контролю та профілактики хвороб Євгенія Савчук.

Випадок захворювання був зареєстрований серед дорослого населення. 

Також медикиня додає, що насправді в краї могло бути значно більше людей, який вразила ця недуга. Втім не всі хворі зверталися до лікарів.

Вітряна віспа (вітрянка) — це високоінфекційне гостре вірусне захворювання, що переважно вражає дітей. Характеризується помірною загальною інтоксикацією і плямисто-папульно-верикульозним висипом на шкірі та слизових оболонках.

Інкубаційний період під час вітряної віспи триває від 11 до 21 дня, найчастіше близько 14 днів. Характерні симптоми загальної інтоксикації: нездужання, втрата апетиту, субфебрильна температура тіла тощо. На такому тлі або й без будь-яких передвісників на шкірі з’являються висипання, що часто супроводжуються підвищенням температури тіла. Перші елементи висипу можуть з’явитися за нормальної температури тіла. Висипка локалізується на обличчі, волосистій частині голови, тулубі та кінцівках. У разі інтенсивного висипу його елементи можна знайти на долонях та підошвах.

Лікування вітряної віспи полягає у дотриманні постільного режиму протягом усього періоду висипання, запобіганні вторинній інфекції. Рот треба полоскати дезінфекційним засобом. За показаннями застосовують симптоматичні засоби: анальгетики, жарознижувальні, здійснюють детоксикацію. У разі тяжких форм недуги та розвитку гнійних ускладнень призначають антибіотики.

Після одужання рекомендують провести період реконвалесценції (10–14 днів) удома. Вітряна віспа частково знижує імунітет, у зв’язку з чим можливий розвиток захворювань бактеріальної природи.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024