Чи вистачає крові українським лікарням

08 Січня 2023, 15:08
Чи вистачає крові українським лікарням 305
Чи вистачає крові українським лікарням
Останнім часом російські пабліки активно поширювали інформацію про начебто критичну недостачу в українських лікарнях крові та її компонентів.
 
У Міністерстві охорони здоров'я України роз'яснили, як формуються запаси крові в лікарнях, звідки вони беруться і чи вистачає її.
 
По-перше, в Україні вибудувано системне планове донорство, яке дає змогу забезпечити сталі запаси крові та її компонентів.
 
По-друге, в умовах повномасштабної війни українці доволі активно відгукуються на усі заклики здати кров. Як правило, добровільна донація дає можливість забезпечити потреби у крові та її компонентах для цивільних і військових медичних закладів.
 
По-третє, за період повномасштабного вторгнення російської федерації Україна не зверталася за компонентами крові до закордонних партнерів, оскільки критичних ситуацій з нестачею крові не виникало.
 
Проте, зрозуміло, що в залежності від інтенсивності бойових дій чи обстрілів ці потреби можуть збільшуватися в конкретному закладі, місті, області. Координацією доставки запасів крові та її компонентів з інших регіонів опікується спеціалізована державна установа «Український центр трансплант-координації».
 
Ми повинні розуміти, що запаси крові та її компонентів формуються шляхом донації крові та/або компонентів крові з особистої волі людини, яка є або вирішила стати донором.
 
Нагадуємо, що донором крові може бути кожен дієздатний українець віком від 18 років. Серед обов’язкових вимог: маса тіла не менше ніж 50 кг і відсутність протипоказань до донорства (про протипоказання детально можна прочитати за посиланням https://utcc.gov.ua/blooddonor/).
 
Щоб стати донором, можна:
  • Звернутися до центру крові (перелік Центрів https://cutt.ly/TCWc6NV). 
  • Записатися телефоном у базу донорів у центрах крові свого міста.
  • Записатися онлайн в реєстр донорів (https://www.donor.ua/).
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39