100 днів ринку землі на Рівненщині: основні цифри

15 Жовтня 2021, 12:17
Про ринок землі на Рівненщині 161
Про ринок землі на Рівненщині

650 договорів купівлі-продажу земельних ділянок загальною площею понад 480 гектарів на суму близько 14 мільйонів гривень.

Такі результати ринку землі за 100 днів озвучив заступник голови ОДА Ігор Тимошенко під час онлайн брифінгу. Про це йдеться на сайті Рівненської ОДА.

«Відновлення права власності на землю було принциповою позицією Президента України Володимира Зеленського, яку він озвучив ще під час передвиборчої діяльності і виконав. Разом з тим, земельна реформа – це не лише купівля-продаж земель сільськогосподарського призначення. Це більше 10 законів та законопроєктів та майже в 5 разів більша кількість підзаконних нормативно-правових актів, які прийняті або мають бути ухвалені», - наголосив Ігор Тимошенко.

Усе це дозволяє передати землі сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність територіальних громад, інвентаризувати землі, їх оцифрувати, внести відомості про них до Державного земельного кадастру, забезпечити прозорий публічний доступ до інформації про землю та ресурси, спростити процедуру оформлення земельних ділянок тощо.

Середня вартість одного гектара землі сільськогосподарського призначення на Рівненщині складає 29,8 тисячі гривень.

Серед перспектив, що матиме реалізація земельної реформи для аграрного комплексу є більш продуктивне використання землі, оскільки фермери без остраху вкладатимуть кошти у власну землю (закуплятимуть техніку, інвестуватимуть в розробку і покращення земель, використовуватимуть нові технології), а також більше можливостей та гарантій довгострокових інвестицій в галузях тваринництва, овочівництва, садівництва, ягідництва, поглибленої переробки власно вирощеної продукції.

Крім того, фермери матимуть пільгове право викупити земельні ділянки з права постійного користування і довічного успадкованого володіння. Також землю можна заставляти для отримання дешевих кредитів. А ще серед безперечних переваг земельної реформи – зменшення можливості рейдерства землі.

Як наголосив Ігор Тимошенко, у рамках ринку землі має бути завершено земельну децентралізацію. У результаті землі сільськогосподарського призначення державної форми власності за межами населених пунктів стали власністю громад. Громади на місцях отримали у свою власність понад два мільйони гектарів землі, а також – можливість спрямовувати кошти від землекористування на свій розвиток і добробут. За податки від оренди землі громади отримають надходження в свої бюджети. А це – гроші на будівництво інфраструктурних та соціальних об’єктів.

За словами Віцепрезидента Нотаріальної палати України Інни Бернацької, в Україні працює більше 6,5 тис. нотаріусів, а в Рівненській області – близько 150. Кожен нотаріус може посвідчувати договори відчуження земельних ділянок с/г призначення. На ринку землі нотаріуси працюють не тільки у сфері вчинення нотаріальних дій посвідчення угод, але як і державні реєстратори прав оренди, обтяжень, переважного права, наміру та інших обтяжень, які були запроваджені земельним кодексом.

«Середня оцінка, тобто вартість земельної ділянки - паю 72 тисячі гривень. Прогнозуємо, що в наступні 100 днів ринку землі активізується процедурне посвідчення договорів. Люди весь цей час консультуються, готують пакет документів і підбирають для себе найбільш індивідуальну і зручну процедуру», - зазначила Людмила Бернацька.

За її словами, найшвидше укладаються договори купівлі-продажу земельних ділянок, які не перебувають у оренді. На час впливає і стан роботи реєстрів, і кількість шлюбів, у яких перебуває як відчужувач, так і набувач, і кількість юридичних осіб, у яких засновником є набувач.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39