В Україні посилили відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин

22 Вересня 2021, 11:15
В Україні посилили відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин 128
В Україні посилили відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин

В Україні набув чинності закон про посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин.

Про це інформують у Шацькій селищній раді.

Закон передбачає посилення кримінальної відповідальності не лише для фізичних, а й для юридичних осіб за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення, збільшення штрафів у порівнянні з чинними нормами.

Так, порушення встановлених правил охорони надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у значному розмірі передбачає штраф у сумі 8,5 – 13,6 тисячі гривень або обмеження/позбавлення волі на строк до двох років.

Читайте такожВ області хочуть перевіряти та штрафувати сільради, де незаконно діють піщані кар'єри

У разі, якщо йдеться про корисні копалини державного значення або незаконний видобуток копалин у великих розмірах, то штраф становитиме від 51 до 85 тис. гривень або обмеження/позбавлення волі на строк до 3 років.

Водночас якщо копалини незаконно видобували на територіях чи об'єктах заповідного фонду, передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.

Якщо видобуток копалин відбувався шляхом підпалу, вибуху чи за допомогою іншого небезпечного способу, який спричинив загибель людей, їх масове захворювання або інші тяжкі наслідки,  то це карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Читайте такожВидобуток корисних копалин на Волині легалізують або припинять

Самовільне користування надрами, укладення угод, які в прямій чи прихованій формі порушують право власності на надра, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 1,7 тисячі гривень до 3,4 тисячі гривень, на посадових осіб: 3,4 тисячі гривень – 8,5 тисяч гривень.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39