Рівненська обласна рада вимагає відновити пільги для жителів 30-кілометрової зони

19 Січня 2021, 18:22
449

Депутати Рівненської обласної ради підтримали звернення до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо повернення пільги для жителів 30-кілометрових зон спостереження атомних електростанцій.

Відповідне звернення виносили на голосування під час позачергової сесії обласної ради 19 січня.

З ініціативою звернутися до керівництва держави щодо відновлення пільг з оплати електроенергії для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій виступили депутати Рівненської обласної ради Віталій Ундір (фракція «Сила і Честь») та Олена Корень (фракція політичної партії «Європейська Солідарність»). Віталій Ундір представляє громади, які межують із Хмельницькою АЕС, а Олена Корень відстоює інтереси жителів 30-кілометрової зони Рівненської АЕС.

У проголосованому тексті Звернення, зокрема, йдеться про те, що Рівненська обласна рада стурбована ситуацією, яка виникла після прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 № 1325 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 р. № 483».

Цей урядовий документ встановлює єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів, внаслідок чого скасовується  знижений тариф для побутових споживачів, які проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

У Зверненні депутати наголошують, що свого часу, маючи пільги на електроенергію, жителі 30-км зон АЕС перейшли на системи електричного опалення. Підвищення цін, спричинене урядовими новаціями, застало людей у розпал опалювального сезону, рахунки за електроенергію збільшилися в рази, а швидко перейти на інший вид палива люди не можуть.

Враховуючи викладене, депутати Рівненської обласної ради вимагають:

1. Скасувати постанову Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 № 1325 як таку, що порушує право населення, яке проживає в зоні атомних електростанцій, гарантоване Законом України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку».

2. Внести зміни та доповнення до Закону України «Про ринок електричної енергії», статті 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційної безпеки», відповідні нормативно-правові акти, якими передбачити населенню, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, відпуск електричної енергії за тарифом у розмірі 70 відсотків від рівня чинного тарифу для відповідної групи населення.

Загалом текст звернення до керівництва держави підтримали 33 зі 45 присутніх в залі депутатів. 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024