В Україні почався жорсткий локдаун: які обмеження він передбачає

08 Січня 2021, 09:36
339

З 8 січня включно в Україні почали діяти посилені карантинні обмеження для протидії розповсюдженню коронавірусу. Вони діятимуть до 24 січня.

Про це нагадують на сайті Українська правда.

Додаткові обмеження «карантину зимових канікул» стосуватимуться низки сфер.

Торгівля та громадське харчування

Із 8 до 24 січня забороняється приймати відвідувачів у ресторанах, кафе та барах. Заклади громадського харчування зможуть працювати на винос та здійснювати адресну доставку замовлень.

Також забороняється приймати покупців у непродовольчих магазинах, а також робота непродовольчих ринків та ярмарків. Реалізація товарів непродовольчими магазинами може відбуватись лише із здійсненням адресної доставки замовлень.

Зможуть працювати та приймати покупців магазини, понад 60% площі яких призначено для торгівлі продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, засобами зв’язку, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин.

Дозволяється торгівля пальним.

Також уряд дозволив торгувати побутовою хімією та періодичною пресою.

Торговельні центри мають припинити приймання відвідувачів. Лише за наявності окремого входу магазини, які розміщені в ТРЦ, зможуть здійснювати торгівлю дозволеною групою товарів.

Побутове обслуговування

Забороняється приймати відвідувачів суб’єктам господарювання, які провадять діяльність у сфері побутового обслуговування населення.

Зможуть працювати фінансові установи, заклади та підприємства, що надають фінансові послуги і здійснюють діяльність з інкасації та перевезення валютних цінностей, також оператори поштового зв’язку.

Можна провадити медичну практику, ветеринарну практику.

Дозволена діяльність автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльність з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів.

Перукарні та салони краси зможуть працювати за попереднім записом.

Робота готелів дозволяється, але зони спільного харчування у них працюватимуть лише із 6:00 до 11:00.

Культура, дозвілля, спорт

Із 8 до 24 січня забороняється проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів, а також приймання відвідувачів у закладах культури та інших закладах розважальної діяльності.

Також забороняється діяльність культових споруд та приміщень, облаштованих для молитовних потреб, які не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів до 1 особи на 5 метрів квадратних. Забороняється проведення релігійних заходів на відкритому повітрі, під час яких не забезпечено дотримання дистанції 1,5 метра між присутніми.

Забороняється приймати відвідувачів у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах. Заборона не стосується спортсменів національних збірних команд України та їх тренерів за умови дотримання відповідних санітарних і протиепідемічних заходів.

Дозволяється проведення офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів за умови дотримання санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю за станом здоров’я учасників.

Освіта

За рішенням уряду, із 8 до 24 січня забороняється відвідування закладів освіти незалежно від форми власності її здобувачами, крім закладів дошкільної освіти та спеціальних закладів освіти.

У звичайному режимі продовжать роботу лише дитячі садочки.

Транспорт

Громадський транспорт – трамваї, тролейбуси, автобуси та маршрутні таксі – має здійснювати перевезення пасажирів виключно в межах регламентованої технічною документацією кількості місць для сидіння.

Наголошується, що під час дії додаткових протиепідемічних обмежень із 8 до 24 січня інтервал руху громадського транспорту може бути змінено.

Державні установи та структури

Державним установам та структурам рекомендовано максимально перевести роботу у дистанційний режим.

Центри надання адміністративних послуг

Центри надання адміністративних послуг надаватимуть лише надзвичайно важливі послуги.

Зокрема:

  1. видачу готового паспорта громадянина України у формі ID-картки;
  2. видачу паспорта громадянина України в разі вклеювання фотокартки;
  3. повернення паспорта громадянина України (свідоцтва про народження якщо подавався оригінал) у разі реєстрації місця проживання;
  4. видачу готового дозволу на працевлаштування;
  5. комплексну послугу при народженні дитини: свідоцтво про народження дитини; отримання соціальної допомоги; реєстрація місця проживання дитини; посвідчення багатодітної сім’ї;
  6. дозвіл на працевлаштування іноземців;
  7. інші адміністративні послуги, у невідкладних випадках, які підтверджуються відповідними документами.

Також нагадують про заборону перебувати в громадських місцях, транспорті без вдягнутих захисних масок; перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу; самовільне залишати місця самоізоляції, обсервації.

Недотримання протиепідемічних обмежень є адміністративним правопорушенням та загрожує штрафом.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024