В Україні розпочинають моніторинг за викидами парникових газів

07 Січня 2021, 16:40
324

З 1 січня набрав чинності Закон України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів».

Впровадження системи МЗВ (моніторингу, звітності та верифікації) дозволить Україні забезпечити торгівлю квотами на парникові викиди. Про це повідомляють на сайті Державної екологічної інспекції.

«Діючий закон власне і створює засади для існування системи МЗВ (моніторингу, звітності та верифікації викидів). Така система дозволить отримувати точну інформацію про обсяги емісії парникових газів від виробничих установок; забезпечити контроль за викидами, мати змогу їх обмежувати; впровадити обов'язкову методику розрахунку емісії парникових газів для всіх установок, з яких ці викиди здійснюються», – пояснив голова ДЕІ Андрій Мальований.

За словами посадовця, прийняття цього документа є важливою передумовою для здійснення заходів з боротьби зі зміною клімату, заснованих на досвіді ЄС. Це, зокрема, введення системи торгівлі квотами на викиди парникових газів. Саме для її впровадження необхідне створення системи МЗВ, яка передбачається законом.

Він також додав, що Держекоінспекція отримає повноваження в частині контролю за викидами.

«Згідно з законом, на Держекоінспекцію також покладено низку обов’язків – перевірка даних у звітах про викиди, планах моніторингу тощо. Впродовж трьох місяців після подачі таких документів посадовими особами підприємств інспекція може ініціювати позапланову перевірку. Під час такої перевірки перевіряється достовірність інформації, вказаної у звітах чи планах», – зазначив Андрій Мальований.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024