Громадам Рівненщини у власність передадуть 70 тисяч гектарів землі

24 Жовтня 2020, 12:00
639

Усі новостворені громади Рівненщини отримають землі в комунальну власність та зможуть використовувати кошти від землекористування для свого розвитку.

26 жовтня цей крок завершить реформу з децентралізації відбудеться – повідомляють у пресслужбі Рівненської ОДА. 

Таким чином відповідно до Указу Президента України № 449/2020 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин» відбудеться передача земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності.

«Ключовий момент, без якого децентралізація не може бути в Україні завершена. Це передача земель безпосередньо громадам. Цей важливий крок буде зроблено. Я підписав указ про заходи щодо передачі земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності», – зазначає Президент України Володимир Зеленський.

Загалом місцеве самоврядування отримає у власність понад 2 мільйони гектарів землі, на Рівненщині – це 70 тисяч гектарів.

Глава держави заявив, що нинішня влада обіцяла надати українцям реальне право власності на землю. І виконала цю обіцянку. Так, 31 березня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон про обіг с/г земель, який передбачає надання права купівлі землі лише українцям. Також законодавчо встановлені обмеження максимальної площі, яка може перебувати у власності однієї особи, та пільгові умови для українських фермерів. 6 травня Президент підписав закон про Національну інфраструктуру геопросторових даних, що наведе лад в усіх реєстрах природних ресурсів України, а 22 липня – закон щодо просторового планування громад.

За словами заступника голови ОДА Ігоря Тимошенка, Указ Президента значно прискорить передачу земель у власність громад.

«Це створить додаткові переваги децентралізації. Адже ОТГ найкраще знають, де будувати дитсадки, школи чи лікарні, створювати промислові зони або ж парки. Деякі ділянки можна буде здати в оренду та поповнювати власні бюджети за рахунок податку на землю. Одним словом, ОТГ отримають багато переваг, що дозволить стати їм більш спроможним», – додає Ігор Тимошенко.

Також в межах земельної реформи для українських фермерів будуть запроваджені пільгові умови для доступу до ринку землі.

Фермери можуть викупити земельні ділянки, надані їм у постійне користування або довічне успадковане володіння, а також переоформлені в оренду (розстрочка платежу до 10 років, вартість на рівні нормативної грошової оцінки таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів).

Читайте також: Після місцевих виборів громади отримають у власність всі державні сільгоспземлі

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024