Справжні потреби українців в «ідеальній державі». Дослідження

08 Жовтня 2020, 14:26
638

Серед українців провели спеціальне глибинне дослідження і виявили, які соціальні інститути громадяни вважають для держави вкрай необхідними, а без яких можна обійтись. 

Дослідження проводили з 20 липня по 10 серпня фахівці громадської організації «Центр моделювання комунікацій» (ССМ) за участі 2 118 респондентів. Повна версія дослідження доступна тут.

За результатами, найнеобхіднішими соціальними інститутами стали: лікарня – 49%, бізнес – 45%, школа – 44% та сім'я – 42%.

«Українці виявилися справжніми соціал-демократами, на зразок, скандинавів. Від держави очікують забезпечення медичних й освітніх послуг, гарантії для функціонування бізнесу, а також підтримку існування родини. Такий собі симбіоз соціальної та приватної сфер», – зазначає голова правління ССМ Марина Мармеладзе.

Відмінною рисою дослідження від інших соціологічних замірів стала відмова від звичного запитання у форматі «довіряю/недовіряю». Завданням було не створення ситуативного рейтингу. Адже він може залежати від інформаційного порядку денного чи конкретної особи, які уособлює той чи інший соціальний інститут. Метою було визначити актуальні соціальні потреби українців.

Тож питання для респондентів було сформульовано так: Які інститути ви б залишили в «ідеальній державі»? Несподіваним результатом стала різка зміна звичних лідерів рейтингів довіри – Збройних сил України, церкви та організацій (волонтерські та громадські). 

Бачимо, що армія із беззаперечного лідера перемістилась на шосте місце, церква взагалі зайняла останню позицію, а громадські організації, що завжди мали близько 50%, отримали вдвічі менше – 26%. Суд, який завжди був рекордсменом з недовіри, виявився потрібним майже третині опитаних.

Та людина ніколи не обмежується однією потребою. Дослідження дозволило визначити не лише рейтинг потреб, а і як ці потреби співвідносяться між собою. Респонденти, які обирали лікарню чи школу, одночасно обирали й інші інститути, проте вже як другорядні. Інколи аудиторії цих структур перетинаються, утворюючи несподівані «споріднені пари», на кшталт армії та мистецтва, які мають близько 70% спільних прихильників.

Глибинними потребами для усіх громадян, що обрали лікарню, школу, сім’ю чи бізнес, стали прокуратура, в'язниця, дитячий садок та благодійний фонд. Вони також є вибором більшості, але прихованим. Це говорить про те, що без цих непопулярних структур «ідеальна держава» не задовольняє громадян.

«На перший погляд, громадська організація займає тільки восьме місце у рейтингу соціальних потреб громадян. Але одночасно вона стала головною прихованою потребою для тих респондентів, які пріоритетним для себе визначили бізнес. З іншого боку спорідненим для громадської організації став благодійний фонд, їхня аудиторія збігається у 72%. Це означає, що на підсвідомому рівні громадська організація сприймається як посередник між бізнесом та потребою людей у благодійності», – уточнює Марина Мармеладзе.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024