Як обрати правильну анестезію

07 Серпня 2020, 10:33
1082

Які бувають види наркозу та як правильно вибрати необхідний – питання, з яким зіштовхується чи не кожен пацієнт перед операцією.

Детальніше про види анестезії розповідає Володимир Жовнір, головний лікар ДУ НПМЦДКК МОЗ України, заслужений лікар України, доктор медичних наук, лікар-анестезіолог.

Є такі види анестезії:

- загальна анестезія, або наркоз (інгаляційний, внутрішньовенний, комбінований);

- регіонарна анестезія (центральна, тобто спинномозкова або епідуральна анестезія, та периферична);

- седація.

«Найкращим видом анестезії та препаратом для анестезії буде той, що дозволяє досягти мети, тобто створити максимально безпечні й комфортні умови для пацієнта та лікаря для виконання медичного обстеження/втручання, при цьому має низький ризик для здоров'я та життя пацієнта. Вибирати вид анестезії повинен спеціаліст, враховуючи стан пацієнта, його медичну історію та об'єм запланованого втручання/дослідження. Проте анестезіолог, задля зменшення хвилювання пацієнта, може аргументовано пояснити свій вибір/рекомендацію щодо обраного виду анестезії», – зазначив експерт.

За словами лікаря, щоб полегшити стан виходу з наркозу, необхідно отримати інформацію від анестезіолога про очікувані симптоми у післяопераційному періоді та дотримуватись усіх рекомендацій з усунення цих симптомів. 

«Важливо контролювати об’єм рідини, яку п’є пацієнт (великим об’ємом та швидкими темпами можна спровокувати нудоту та блювання), контролювати біль та вчасно знеболювати (згідно з рекомендаціями лікаря). Також має значення морально-психічний стан пацієнта, тому під час виходу з наркозу треба пояснити пацієнтові, що складний етап лікування (операція/наркоз) уже позаду і підстав для хвилювання немає», – розказав Володимир Жовнір.

Але експерт наголосив, що перед процедурою анестезії лікар повинен повною мірою поінформувати пацієнта про обсяг запланованого втручання, про запланований вид анестезії, про можливі ризики ускладнень. Під час бесіди з пацієнтом анестезіолог повинен оцінити стан пацієнта напередодні операції, повністю володіти інформацією про основне захворювання та зібрати детальний загальний анамнез та анамнез життя. Володіючи цією інформацією і оцінюючи стан пацієнта, анестезіолог може спрогнозувати всі ризики ускладнень, які можуть виникнути під час анестезії.

Читайте також: Медзаклади Демидівки отримали понад мільйон гривень виплат за програмами медгарантій

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024