Від серцево-судинних захворювань померли 18 мільйонів людей

05 Липня 2020, 12:17
1275

Від серцево-судинних захворювань у світі минулого року померло 18 мільйонів людей – це 31% від усіх смертей.
 
Максим Соколов, провідний науковий співробітник ДУ «ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. Стражеска М.Д. «НАМН України, д.м.н. та член експертної групи «Кардіологія. Хірургія серця та магістральних судин» МОЗ України, назвав основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

За словами експерта, основними факторами хвороби є:
 
 ▪️ вік (що старша людина, то вищий ризик);
 ▪️ стать (у чоловіків ці захворювання зустрічаються частіше, ніж у жінок; але у жінок частішають випадки в більш пізньому віці);
 ▪️ тютюнопаління;
 ▪️підвищення артеріального тиску (якщо норма 120/80, то 130/90 — це зона ризику);
 ▪️ підвищений рівень ліпідів;
 ▪️ поєднання цих факторів.

«Так розвивалася історія. Спочатку люди помирали у віці близько 30 років і дуже часто – через інфекційні захворювання. Потім були винайдені антибактеріальні препарати, й інфекції перестали бути настільки смертоносними. Люди стали жити довше і все більше хворіти на серцево-судинні захворювання. У Німеччині, Швеції, Італії, де впроваджені сучасні технології лікування та профілактики серцево-судинних захворювань, від таких захворювань помирає в рази менше людей, ніж в Україні, натомість загострилася ситуація з онкологічними захворюваннями. Коли ж людство навчиться лікувати рак, на перше місце може вийти, наприклад, хвороба Альцгеймера. Україна тільки на середині цього шляху – ми саме почали боротьбу із серцево-судинними захворюваннями», — поділився своїм баченням лікар.

Читайте також: Демидівський центр первинної допомоги закупив тест-системи на виявлення гепатитів

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024