Зеленський скасував кримінальну відповідальність за нетверезе водіння

03 Липня 2020, 11:09
1093

Президент Володимир Зеленський повернув до Верховної ради підписаний закон про скасування кримінальної відповідальності за кермування авто в нетверезому стані.

Законопроєкт про кримінальну відповідальність ухвалили восени 2018 і він повинен був набрати чинності з 1 січня 2020 року, утім парламент відклав його на пів року, до 1 липня. Про це пише Суспільне з посиланням на текст закону на сайті Верховної ради.

Так, 17 червня 2020 парламент ухвалив закон №3314, яким кримінальна відповідальність скасовується. Однак станом на 1 липня президент його не підписав і формально в дію вступив законопроєкт про кримінальну відповідальність, який наразі буде діяти до публікації закону про його скасування.

Кримінальна відповідальність стосувалась не лише нетверезого кермування, а й допуску за кермо п'яного водія, відмова водія пройти медогляд на ступінь сп'яніння, вживання алкоголю водієм після ДТП, зупинки поліцією і до медогляду.

Напередодні, 1 липня, заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що 60% всіх правопорушень тепер будуть проходити через інститут кримінальних проступків і слідство буде займати лише декілька місяців. Зі свого богу, заступник голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе зазначив, що до прийняття закону один слідчий у своєму проваджені міг розглядати одночасно від 300 до 500 справ. Це призводило до того, що права громадян не завжди забезпечувались та не було відшкодування завданої злочином шкоди.

Згідно з законодавством, закони в Україні не мають зворотної дії, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Тому ті водії, яких затримали на нетверезому кермуванні впродовж останніх двох днів, будуть відповідати за злочин за адміністративним законодавством.

Читайте також: Кабмін виділив кошти на житло для військових, які отримали поранення на Донбасі

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024