Як пандемія вплинула на Демидівську та Боремельську громади

01 Липня 2020, 14:47
1351

2 квітня 2020 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» (№ 540-IX), що суттєво вплинуло на виконання місцевих бюджетів.

Експерти ULEAD Рівненський регіональний офіс підготували ґрунтовний аналіз виконання бюджетів ОТГ Рівненщини за січень-квітень 2020 року, який проводився на основі даних сайту openbudget.gov.ua.

Отже, що і як саме вплинуло:

- надання «податкових канікул» по платі за землю та податку на нерухомість на березень місяць;

- частина підприємств на карантині, частина працівників пішла у відпуску за свій рахунок, відповідно зменшено надходження ПДФО;

- зменшився обсяг надання адміністративних послуг з оформлення та обміну документів (ЦНАП);

- суттєво зменшився обсяг реалізації підакцизних товарів суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі;

- зменшився обсяг доходів до оподаткування платників ІІІ групи єдиного податку.

За січень-квітень 2020 року до загального фонду місцевих бюджетів ОТГ Рівненської області надійшло 417,8 млн. грн. податків, зборів та інших доходів, при затвердженому плані 419,8 млн. грн. Рівень виконання становить 99,5%. До плану не надійшло 2,1 млн. грн.

У порівнянні до аналогічного періоду минулого року надходження зросли на 49,7 млн. грн. або на 14,4%. Проте, це зумовлено темпами росту власних надходжень, які демонстрували бюджети ОТГ у січні-лютому цього року.

Як зазначає радниця з питань муніципальних фінансів та управління Рівненського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Ірина Кондратюк, карантин зачіпає практично кожне надходження до місцевих бюджетів ОТГ.

«Основні надходження до загального фонду місцевих бюджетів ОТГ забезпечує податок на доходи фізичних осіб. Із 35-ти громад, які мають прямі міжбюджетні відносини, 28 ОТГ не досягли планових показників. Причиною цього, зокрема, є те, що частина підприємств перебуває на карантині, частина працівників пішла у відпустку за власний рахунок тощо.

Щодо надходжень плати за землю, то тут чи не найбільше невиконання плану: 30 громад не отримали запланованих надходжень, що вкрай негативно впливає на наповнення бюджету громади. Крім надання “податкових канікул” фізичним та юридичним особам по платі за землю, яка перебуває у їх власності чи користуванні та використовується у господарській діяльності, причиною недонадходження є і борги за платниками, які тягнуться з минулих років», - розповіла вона.

Значно краща ситуація з надходженням єдиного податку: 15 громад досягли планових показників, а деякі з них навіть перевищили їх. Всі інші ОТГ мають незначне недовиконання.

Загалом, за оцінками Мінфіну, фінансовий ресурс місцевих бюджетів на 2020 рік в цілому зменшиться на 10%. Передбачається, що ріст доходів місцевих бюджетів становитиме близько 3% замість прогнозованих 7% у річному підсумку.

Серед усіх громад області більшості запланованих показників досягають Локницька та Степанська ОТГ, хоч остання лише перший рік на прямих міжбюджетних відносинах.

Читайте також: 1 липня розпочалося повернення коштів за пробне ЗНО





 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024