За допомогу COVID-пацієнтам медзаклади Рівненщини отримали майже 56 мільйонів гривень

30 Червня 2020, 14:59
1147

З початку дії Програми медгарантій у повному обсязі НСЗУ виплатила спеціалізованим лікарням Рівненщини близько 484,4 мільйона гривень.

Про це йшлося під час онлайн пресконференція для ЗМІ щодо результатів перших трьох місяців роботи Програми медичних гарантій в Україні.

Із загального бюджету за надання спеціалізованої медичної допомоги 57 закладам Рівненської області НСЗУ виплатила понад 383,5 мільйона гривень; за надання екстреної медичної допомоги виплачено понад 45,1 мільйона. За надання допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього медичні заклади Рівненщини отримали від НСЗУ майже 55,8 мільйона гривень.

«Західний міжрегіональний департамент опікується 477-ма закладами охорони здоров’я восьми областей – Львівської, Рівненської, Волинської, Закарпатської, Чернівецької, Івано-Франківської, Тернопільської та Хмельницької. За квітень-червень за надання послуг за Програмою медичних гарантій спеціалізованим медзакладам цих областей виплатили 3,6 мільярда гривень. Центри екстреної медичної допомоги отримали 411 мільярдів гривень», – зазначила директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар'яна Возниця.

Загалом по Україні з початку впровадження Програми медичних гарантій (1 квітня 2020 року) НСЗУ виплатила 2117 медичним закладам вторинного рівня понад 16 мільярдів гривень.

У зв’язку з пандемією COVID-19 програма медичних гарантій була розширена на 4 додаткові пакети – з надання допомоги пацієнтам з підозрою або захворюванням на COVID-19. За надання такої допомоги 1 047 закладів отримали від НСЗУ понад 1,6 мільярда гривень. Усі ці послуги для пацієнта, що госпіталізований до лікарні з діагнозом СOVID-19, або з підозрою на нього, є безоплатними.

НСЗУ подала у МОЗ бюджетну декларацію, в якій описані зміни до Програми медичних гарантій 2021-2023 років. На‌ ‌Програму‌ ‌медгарантій-2021‌ ‌НСЗУ‌ ‌пропонує‌ ‌виділити‌ ‌‌240‌ ‌мільярдів гривень‌,‌ ‌ще‌ ‌67‌ ‌мільярдів гривень ‌–‌ ‌для‌ ‌надання‌ ‌допомоги,‌ ‌хворим‌ ‌на‌ ‌COVID-19‌ ‌або‌ ‌з‌ ‌підозрою‌ ‌на‌ ‌нього.‌ 240‌ ‌мільярдів‌ ‌гривень‌ ‌–‌ ‌це‌ ‌близько‌ ‌6%‌ ‌ВВП,‌ ‌отже‌ буде ‌виконано‌ ‌норму‌ ‌Закону‌ ‌‌«Про‌ ‌державні‌ ‌фінансові‌ ‌гарантії‌ ‌медичного‌ ‌обслуговування‌ ‌населення»,‌ ‌де‌ ‌зазначено,‌ ‌що‌ ‌видатки‌ ‌на‌ ‌реалізацію‌ ‌ПМГ‌ ‌мають‌ ‌складати‌ ‌не‌ ‌менше‌ ‌5%‌ ‌ВВП.‌ ‌

У ‌ПМГ-2021‌ ‌пропонується‌ ‌наблизити‌ ‌меддопомогу‌ ‌до‌ ‌пацієнта,‌ ‌зокрема,‌ ‌лікування ‌хворих‌ ‌на‌ ‌туберкульоз‌ ‌на‌ ‌амбулаторному‌ рівні‌, впровадження ‌мобільної ‌психіатричної ‌допомоги, розвиток медреабілітації та розширення програми реімбурсації «Доступні‌ ‌ліки».

«Місія програми – трансформувати систему так, щоб дати надійну опору пацієнту, якого спіткала біда, захистити пацієнта. НСЗУ – це ваша страхова компанія, ми можемо оплатити ваше лікування. НСЗУ виступає за довгострокові контракти і залучення інвестицій. Медична реформа надала закладам автономію, незалежність для розроблення власної стратегії», – каже Керівниця Національної служби здоров’я України Оксана Мовчан.

Читайте також: Назвали нові симптоми коронавірусу

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024