Американські онкологи випустили нові рекомендації для профілактики раку

29 Червня 2020, 17:29
Рекомендації для профілактики раку 644 Джерело: REUTERSl
Рекомендації для профілактики раку

Нові рекомендації виявилися значно суворішими, ніж попередні.

Американське онкологічне товариство випустило нові рекомендації щодо зменшення ризику захворіти на рак. Поради писали на основі наукових досліджень минулих двох років – ідеться в сюжеті ТСН.

Нові рекомендації виявилися значно суворішими, ніж попередні. Раніше Американське онкологічне товариство вважало безпечним пів келиха вина чи 350 грамів пива, проте нині радить не вживати алкоголь узагалі.

Дослідження минулих двох років показали: навіть мінімальна доза алкоголю підвищує ризик появи раку. Потрійна ж порція загрожує раком шлунка й печінки.

Основні поради щодо харчування: більше фруктів і бобових, ще більше – овочів. Водночас потрібно вживати менше м'яса – особливо  червоного, і взагалі відмовитися від ковбаси. Також варто обмежити солодке і готові напівфабрикати.

«Люди у нас бояться нітратів. В овочах, у листовій зелені, ранніх овочах. А ніхто не думає, скільки ми з'їдаємо за рік нітратів із сосисками, з напівфабрикатами. Вони там є постійно. М'ясо, коли ми його відварили, сіруватого кольору, а ковбаса – яскраво-рожевого кольору. Якось воно не в'яжеться», – зазначає  дієтологиня Євгенія Розум.

Збільшення фізичного навантаження – наступний  пункт  у списку рекомендацій. Нові дослідження показали залежність фізичної активності та виникнення раку прямої кишки. Тому нова рекомендація для дорослих і підлітків – п'ять  годин на тиждень прогулянок або вдвічі менше часу занять спортом. Особливо в старшому віці, коли імунна система і без шкідливих звичок стає слабшою.

«Онкоклітини продукуються в нашому організмі. У нас є своя імунна система, яка постійно бореться з тими поломками. І якщо ми маємо здоровий організм – людина  підтримує нормальну вагу тіла, харчується нормальними продуктами, не зловживає алкоголем – то  в цьому організмі імунна система займається тільки тим, що бореться з проблемними клітинами», – розповідає  про залежність раку від способу життя онколог Олександр Стаховський.

І навпаки, якщо імунітет навантажений іншими проблемами, то якась зламана клітина проскочить і почне неконтрольовано розмножуватися – до  злоякісної пухлини.
 

Читайте також: Як уберегтися від екстремальної спеки: поради медиків

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024