Що робити, якщо підвищений холестерин

27 Червня 2020, 09:00
Фото ілюстративне 1356
Фото ілюстративне

Підвищений рівень загального холестерину в основному говорить про раціон вашого харчування, яке необхідно нормалізувати.

Якщо це не допомагає, сімейний лікар призначає відповідні препарати, розповідає Максим Соколов, провідний науковий співробітник відділу інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії ДУ «ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. Стражеска М.Д.» НАМН України, д.м.н., член експертної групи «Кардіологія, хірургія серця та магістральних судин» МОЗ України.

«Холестерин – енергетично дуже потужний продукт, з нього будуються гормони, мембрани клітин. Це згусток енергії, яка необхідна нашому організму. Однак, порушення обміну цього важливого компонента нашому житті призводить до того, що він відкладається у стінках судин і може механічно перешкоджати кровотоку, а якщо пошкоджений сегмент судини запалиться, то зруйнована атеросклеротична бляшка, що складається з холестеринових компонентів, може спричинити утворення тромбу, і як наслідок інфаркт міокарду. Підвищений рівень ліпідів у крові є одним з основних чинників розвитку серцево-судинних захворювань, таких як атеросклероз», — розповів лікар.

 Підвищення холестерину — це патологічний стан, у дуже рідкісних випадках — генетично обумовлений, тому необхідно визначити причину порушення обміну жирів.  

 
«Фракцій холестерину (ліпопротеїдів) — 16 різних, і не всі з них шкідливі та сприяють розвитку атеросклерозу, частина, навпаки, сприяє його зменшенню. Співвідношення «хорошого» і «поганого» холестерину може бути як нормальним, так і патологічним. Та навіть при підвищеному холестерині ризик може бути меншим, ніж при порушенні співвідношення різних фракцій. Для діагностики захворювання потрібна ліпідограма, яка як мінімум визначає загальний холестерин, ліпопротеїди високої та низької щільності — співвідношення і визначає патологію», — порадив Максим Соколов.

Читайте також: В Україні змінять протокол лікування хворих на коронавірус

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024