Бюджети всіх 64 ОТГ Рівненщини будуть на прямих міжбюджетних відносинах

17 Червня 2020, 09:00
939

Жодні сільські, селищні, міські бюджети більше не залежатимуть від району. Всі територіальні громади, межі яких днями затвердив Уряд, перейдуть на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, повідомили в Уряді.

Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Це також випливає з проєкт Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи» №3614, який зареєстровано в Парламенті. Законопроєкт – один з пакета нормативно-правових документів реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Нагадаємо, на Рівненщині затверджено 4 райони замість 16. Після завершення другого етапу децентралізації це будуть: Рівненський, Сарненський, Вараський, Дубенський райони. Разом з тим, процес об’єднання громад ще триває. Кабміном схвалений перспективний план із 64 ОТГ. Проєкт районування області передадуть  до Верховної Ради України, яка має схвалити зміни.

«Більше ніякого втручання району у бюджети громад. В об’єднаних громадах вже, мабуть, дехто забув, як воно, щоразу випрошувати в району кошти, бо після об’єднання перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. А ті громади, які досі лишаються поза реформою, а таких близько 6,5 тисяч громад, можуть про таке тільки мріяти. І мрії, все-таки, збуваються, з огляду на те, що всі 1470 територіальних громад, межі яких нещодавно затвердив Уряд, будуть на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом з січня 2021 року. Чутки про те, що тепер всі місцеві бюджети знову «заженуть під район» не відповідають дійсності», – прокоментував В’ячеслав Негода.

Виходячи із законопроєкт, доходи і видатки між бюджетами районів та територіальних громад розмежують.

Районні бюджети, відповідно до законопроєкт, пропонується виключити із системи горизонтального вирівнювання. Тобто, районні бюджети не отримуватимуть базову дотацію і не будуть на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом.

Формування районних бюджетів здійснюватиметься коштом:

власних доходів:

  • податок на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності, засновником яких є райрада,
  • плата за ліцензії та сертифікати господарської діяльності, що видані РДА,
  • орендна плата за користування майном, що перебуває в комунальній власності, засновником яких є райради;
  • орендна плата за водні об’єкти, що надаються РДА та райрадами (до розмежування між громадами);
  • та інші доходи.

дотацій та субвенцій, які можуть спрямовуватися з інших бюджетів.

Бюджети усіх територіальних громад, згідно з чинним бюджетним та податковим законодавством, будуть на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом. Серед їх основних надходжень:

  • ПДФО 60 %
  • місцеві податки і збори
  • рентні платежі
  • акцизний податок
  • доходи від використання комунального майна
  • плата за надання адміністративних послуг
  • трансферти (дотації, субвенції) тощо.

Читайте також: В Україні ЗНО не скасують

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39