Як виглядав храм у Дублянах 100 років тому

17 Травня 2020, 09:28
1755

В Австрійському державному архіві є унікальні фото, які можуть пролити світло на історію багатьох населених пунктів Демидівщини – тривалий час храм у селі Дубляни не могли ідентифікувати, оскільки в підписі була граматична помилка. 

Часто військові фотографи в роки Першої світової війни, окрім військ, укріплень, зброї та техніки, фотографували волинські міста та села, їх мешканців і пам’ятки архітектури, йдеться на сайті «Шанків Яр».

По таких кадрах можна відтворити вигляд не одного храму, архітектурної споруди чи навіть цілої вулиці. Більшість фото в архіві у Відні мають підписи, проте не завжди точні, дуже часто зустрічаються помилки та похибки.

В Австрійському державному архіві довгий час знаходилось два фото із підписом «населений пункт Люблями», проте ніхто не міг знайти відповідника до напису. Фото відклали до кращих часів. Пізніше стало відомо, що фотограф допустив граматичну помилку в підписі й вказав замість Дубляни – Люблями. Мова ж йшла про Дубляни Демидівського району.

Два фото з Дублян в теці знаходились поміж світлинами сіл Рогізне Демидівського району Рівненської області та Кисилин Локачинського району Волинської області. 

При перегляді сучасних фото храмів Демидівського району, виявилось, що на столітньому фото зображено храм Святого Миколая в селі Дубляни Демидівського району та іконостас. Культова споруда існує ще й досі.

Читайте також:  У Хрінниках було поселення готів



 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024