Типи дисплеїв на смартфонах

10 Квітня 2020, 13:15
4863

Який екран встановлений на моєму смартфоні? Який тип дисплея забезпечує точну передачу кольору і широкі кути огляду? Який оптимальний розмір екрана і якою має бути його роздільна здатність? Це найпопулярніші питання, які задають користувачі сучасної мобільної техніки, тому розберемося, які існують дисплеї і в чому їх відмінності.

РК, TFT і TN екрани

Це найпопулярніший тип рідкокристалічного дисплея через дуже низьку собівартість. Даний тип дуже часто можна зустріти на дешевших смартфонах, розроблених для молодих і менш вимогливих користувачів. У такому випадку доводиться миритися з не дуже яскравими кольорами і малими кутами огляду.

Екран IPS

Це також РК-екран, але він забезпечує більш високу якість. Так, може запропонувати дуже широкі кути огляду, до 178 градусів, і точну передачу кольорів. Екрани IPS можна зустріти як в смартфонах середнього цінового діапазону, так і в флагманських моделях, наприклад, iPhone 8.

OLED-екрани

Насамперед, AMOLED і Super AMOLED – це вже не рідкокристалічний дисплей, а той, що використовує органічні світлодіоди. Переводячи на технічну мову, екран не вимагає додаткового підсвічування, завдяки цьому він характеризується вищою контрастністю, глибшим відтінком чорного, більш яскравими кольорами та більш низьким енергоспоживанням. Дуже часто екран Samsung виконаний саме за цією технологією.

Інші типи дисплеїв – власні імена виробників

  • Super LCD — використовується HTC, дисплеї з такими ж характеристиками, як і IPS, але зі зменшеним відображенням світу і підвищеною енергоефективністю.

  • Retina/Super Retina — використовується в дисплеях Apple. Ці матриці характеризуються яскравими кольорами і дуже високою роздільною здатністю.

Розміри екрана в смартфонах

Екрани в смартфонах з кожним роком стають все більше. До недавнього часу основним об'єктом бажання були 5-дюймові моделі. Сьогодні ж найпопулярніші телефони мають діагональ не менше 5,5 дюймів.

Користувальницький формат екрана

Так, щоб великі екрани в телефонах не доставляли незручностей під час використання, виробники відходять від класичної співвідношення сторін 16:9 і замість цього використовують 18:9 (2:1) або навіть більш нестандартні співвідношення сторін, такі як 18,5:9 (Samsung Galaxy S9) або 19,5:9 (iPhone X). В результаті цього робоча область стає більше, а ширина смартфона залишається незмінною.

Безрамкові смартфони

Щоб мати можливість одночасно збільшувати діагональ екрану і зручність для користувача, все частіше можна зустріти моделі без рамки, де екран займає майже всю передню частину пристрою. Динамік і фронтальна камера знаходяться у виїмці у верхній частині.

Роздільна здатність дисплея

Тип і розмір екрана це одне, але його роздільна здатність не менш важлива. Для великих дисплеїв FullHD вважається стандартом, тобто 1920×1080 пікселів. В результаті зміни пропорцій ви також можете зустріти новий тип FullHD+, що означає здатність 2160×1080px або 2280×1080px.

Великі моделі, що входять до більш дорого цінового діапазону, мають панелі з роздільною здатністю QHD або QHD+, тобто з 1440 пікселями по горизонталі. Наступний рівень — 4K, тобто роздільна здатність 3840×2160 пікселів.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024