Продукти у супермаркетах будуть, – Нова митниця

19 Березня 2020, 14:00
607

Українці не відчують дефіциту продуктів у магазинах, адже фури з товарами курсують між країнами без перешкод.

Про це повідомляє Нова митниця у Facebook.  Кажуть, аби українці не боялися, що завтра не буде що їсти, Митниця щодня інформуватиме про товарообіг, а також надходження до бюджету.

«Відучора Україна закрила кордон, аби вберегти громадян від загрози заразитися на коронавірус. Втім, це обмеження не стосується вантажних перевезень. Жодна країна світу не може дозволити собі перебої у постачанні сировини чи критичного імпорту, як і зірвати виконання експортних контрактів. Це не про здорову економіку, навіть в умовах пандемії», – йдеться у повідомленні.

У Новій митниці також інформують про три ключові моменти:

1. 90% товарів, які ми споживаємо, – вітчизняного виробництва. Ми не є критично залежними від імпортованих продуктів харчування.

2. Вантажні перевезення здійснюються нон-стоп. Маршрути для фур можуть бути переплановані з одних пунктів пропуску на інші, – близько сотні тимчасово призупинили свою роботу на час карантину — подекуди можуть утворюватися черги із вантажівок на кордоні у зв'язку з їх ретельнішим санітарним контролем, але фури з товаром курсують між країнами без перешкод кожного дня.

3. 17 березня Верховна Рада підтримала малий та середній бізнес на час карантину, ухваливши закон №3220. Закон, зокрема:

  • запроваджує податкові канікули з 1 березня по 30 квітня: звільняє ФОП від сплати ЄСВ, а також звільняє від земельного податку, податку на об’єкти нежитлової нерухомості, орендної плати за земельні ділянки;
  • забороняє перевірки господарської діяльності (крім групи з високим ступенем ризику) до 31 травня, а також документальні та фактичні перевірки податковою службою до 18 травня;
  • скасовує штрафи за порушення податкового законодавства, вчинені з 1 березня по 30 квітня.

Що стосується товарообігу, то з початку місяця і станом на 16 березня Митниця перерахувала до держбюджету 14,8 млрд грн або виконала графік поденних надходжень на 90,1%. У доларовому еквіваленті – це 591 млн доларів, що на 1,7% або на 10 млн доларів більше, ніж за аналогічний період 2019 року.

Обсяги імпорту по вазі за 15 днів березня склали 2,3 млн тонн. Обсяги імпорту по вартості – 2,1 млрд доларів.

Так, коронавірус впливає на світову торгівлю: падає промислове виробництво, росте рівень безробіття, але економіка при цьому не зупиняється.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39