Демидівщина: батька, який не платив аліменти дитині, не пустили за кордон

21 Лютого 2020, 17:52
662

Державні виконавці Рівненської області винесли 3657 постанов про встановлення тимчасового обмеження боржників зі сплати аліментів у праві виїзду за межі України, право кермувати транспортними засобами, користуватися зброєю та полювати.

Загалом у цьому році працівники органів державної виконавчої служби області стягнули 7,3 мільйона гривень аліментів. Гроші отримали 3177 дітей, повідомляють в Управлінні забезпечення примусового виконання рішень у Рівненській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів).

З них, у зв’язку із застосуванням до боржників санкцій та заборон, які на нормативному рівні значно посилили відповідальність батьків за неналежне виконання своїх обов’язків – 2,7 мільйона гривень.


«З початку року зафіксовали чотири випадки погашення боргів з аліментів батьками, які не змогли перетнути кордон. Наприклад, мешканець Рокитнівського району не зміг виїхати в іншу державу через борг у сумі 81 тисячу гривень Чоловік не сплачував кошти з 2012 року на утримання своїх трьох дітей. Аналогічна ситуація з боржниками у Дубенському, Костопільському та Демидівському районах», – зазначив заступник начальника Управління забезпечення примусового виконання рішень у Рівненській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) Юрій Соценко.


Водночас на недобросовісних батьків діють і такі важелі впливу, як накладення штрафів на суму боргу з аліментів:

- у розмірі 30%, де заборгованість складає від 2 до 3 років,
- у розмірі 50% за заборгованість понад 3 роки.
Відтак у 2019 році сплачено штрафів за борги з аліментів на суму 1,3 мільйона гривень.

Нагадуємо, що статтею 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено адміністративну відповідальність за несплату аліментів. За таке порушення передбачено адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин. Якщо боржник ухилятиметься від виконання суспільно корисних робіт, його можуть арештувати.

Читайте також: Чи оптимузіють Глибокодолинську школу

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39