Чи оптимізують Глибокодолинську школу

21 Лютого 2020, 17:03
Школа у Глибокій Долині 1031
Школа у Глибокій Долині

Маленький навчальний заклад у селі Глибока Долина, Демидівського району – не перший рік під загрозою оптимізації, тут навчається лише 31 учень.

Минулоріч батьки та педколектив відстояли право на життя своєї школи. Але питання і досі залишається відкритим. Цьогоріч у цей навчальний заклад, не піде жоден першокласник, повідомляє Рівне1

Глибокодолинська загальноосвітня школа. У минулому році гостро стояло питання оптимізації школи.

Роботу ніхто не втратив. Навчальний заклад функціонує. Діти з 1 по 9 клас тут отримують знання. Але впевненості у тому, що школу не оптимізують - не має.

«Питання залишається відкритим адже діток добавилось лише на троє. Наразі 31 дитина у школі. Добавилось дошкілля тобто ми маємо ще садочок у складі хоча він розташований віддалено, власне зараз питання лишається на тому самому рівні», – говорить завідувач Глибокодолинської філії 1-2 ступенів опорного закладу Демидівського ліцею Марія Овчарук.

У школі з 1 по 4 клас навчається 12 дітей. Лише один повний клас, тобто є 5 дітей. У інших менше. Такі діти навчаються на індивідуальній формі навчання. Аналогічна ситуація і з 5 по 9 клас. Лише один повний клас.

«Все ж таки недоцільно утримувати такі школи у яких переважна більшість індивідуальної форми навчання, по друге всього 31 дитина з 1 по 9 клас, що на мою думку теж недопустимо. У планах, щоб сказати, що ми її маємо закривати чи робити ще якісь різкі кроки, які минулого року викликали стільки емоцій у батьків та вчителів, я не знаю», – каже начальниця управління освіти, культури, туризму, молоді та спорту Демидівської селищної ради Олена Грицюта.

Додають, все залежить від людського фактору. Можливо у село переїдуть родини з дітьми і учнів побільшає. Але у будь якому випадку школу не закриють. Хотіли залишити тут початкову, а учнів з 5 по 9 клас довозити у Демидівку. Щоправда на заваді – поганий стан доріг.

«Транспортна віддаленість від опорного закладу 14 км і стан дороги. Автобус у опорному закладі є, але він не возить бо це є економічно не вигідно і нерентабельно», – розповідає завідувачка Глибокодолинської філії 1-2 ступенів опорного закладу Демидівського ліцею Марія Овчарук.

Довозити проблемно, а вчити 31 дитину нерентабельно. Влада на місцях має приймати рішення, що робити зі своїми малокомплектними навчальними закладами. Поки вчиняти якихось дій щодо Глибокодолинської школи, не збираються. Кажуть, все станеться саме собою.

«Природній еволюційний процес до цього дійде і якщо не буде піднятий рівень народжуваності то такі школи будуть самі по собі закриватись», – говорить заступник голови Демидівської ОТГ Сергій Герук.

Загалом освітяни певні, проводити оптимізацію малокомплектних шкіл необхідно. Бо у них діти недоотримують знань.

«Клас від 5 дітей і більше, якщо у класі 4-3-3-1 дитина це вже не клас, вони навчаються на індивідуальному навчанні і у цих дітей навантаження набагато менше і вони недоотримують інформації і тому вони стають неконкурентноздатними, коли підходять до рівня зовнішнього незалежного оцінювання», – розповів начальник обласного управління освіти та науки на Рівненщині Григорій Таргонський.

Загалом на Рівненщині є 33 загальноосвітні школи де 100 і менше дітей, 15 шкіл 2 ступеня, у яких менше 40 учнів. А також дві початкові школи, де менше 10 учнів.

Читайте також: Демидівчан з інвалідністю запрошують на безкоштовне навчання у сфері-ІТ

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024