Демидівщина без супутника і Т2: на вирішення проблеми потрібно п'ять мільйонів гривень

13 Лютого 2020, 12:20
1895

Супутник закодований, а цифрового покриття Т2 немає – кілька сіл на Демидівщині залишилися без українських каналів.

Люди збентежені та обурені інформаційною блокадою. Адже нині вони чують лише російську пропаганду з незакодованих телеканалів. Що з цього приводу каже місцева влада, розповіли журналісти «5 каналу».

Мешканка села Глибока Долина Демидівського району Ганна Базюкевич даремно натискає кнопки пульта. Українських каналів у її телевізорі тепер немає.

«Ми не живемо, ми виживаємо. Каналів українських нам ніхто не показує, а Т2 не тягне. От так і живемо», – розповідає Ганна.

Така ж ситуація і в її односельців, бо від січня українські канали – закодовані. Безплатною альтернативою є цифрове ефірне телебачення Т2. Щоправда, на Демидівщині його сигнал майже не доступний.

«Т2 дуже погано показує, в основному, як йде передача, пише, що відсутній сигнал. Пройде якийсь період, включиться, і знов відключається – дуже погано показує», – жаліється Галина Муравцева.

Платити за перегляд українських каналів на супутнику місцевим задорого. Скаржаться – 1100 гривень тюнер та щомісячна плата – їм не під силу.

«Дуже велика проблема в нас у селі, бо в нас багато супутникових тарілок і зараз у нас населення без телебачення українського», – каже Марія Гривіцька, в.о старости сіл Глибока долина і Копань, Демидівської селищної ради.

Така ситуація склалася через недобудовану вежу в селі Копань. На її відновлення і обладнання загалом потрібно 5 мільйонів гривень. Для місцевого бюджету це сума не підйомна – запевняють у місцевій владі.

«Так, це кошти величезні, ми готові долучитись до пошуку приватних інвесторів. Тому ми звертаємось до сусідніх громад, а також на рівні області, щоб співфінансували та допомогли», – каже Сергій Герук, заступник демидівського селищного голови.

У Рівненській філії Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, яка й почала будівництво вежі, кажуть, що добудувати телевежу не можуть через брак коштів. Владнати це можна лише на рівні області, а то й держави.

«Концерн не може його збудувати. Потрібно готувати цільову програму. Я не маю повноважень її готувати. Це мають або територіальні громади, або розуміння обласної влади, що треба підготувати таку програму, затвердити її на сесії і якимось чином профінансувати», – Віктор Талімончик, директор рівненської філії концерну РРТ.

Заручниками телевізійної блокади стали мешканці ще трьох районів на Рівненщині.

«Вежа є 110 метрів, там потрібно поставити лише обладнання і можна буде закрити питання по Зарічненському району. Найбільше нас турбують густонаселені райони на півдні області, а це Демидівський, частина Радивилівського та Млинівського районів», – каже представник Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення рівненської області Дмитро Тарасюк.

Водночас місцеві нарікають – у період російсько-української війни опинилися в інформаційній блокаді: «Заблокували українські канали! Де є таке? Наша країна – Україна і у нас немає українських каналів».

«Вони показують тільки те, що їм треба. Росію, яка нам бреше. А наші канали, свої українські – то нам їх ніхто не показує», – скаржаться люди.

Читайте також: Що робити, якщо додаток «Дія» не відображає документи 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39