Скільки демидівчан захворіли на хворобу Лайма

26 Грудня 2019, 10:11
830

На Рівненщині у 2019 році виявили 93 особи, які захворіли на хворобу Лайма, минулого року хворих було 143.

Про це повідомляють на сторінці Рівненського обласного лабораторного центру у фейсбуці.

Хворих зареєстрували у 9 районах та містах Вараш, Рівне.

Не виявляли недуги у Демидівському, Рокитнівському, Гощанському, Дубровицькому, Зарічненському, Здолбунівському, Корецькому, Радивилівському районах.

В області виявили 235 населених пунктів, на території яких відбулося зараження.

На сайті ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України» розміщена інтерактивна карта області, де відмічені місця зараження людей бореліями через покус кліщами.

Переважно хворобою Лайма хворіли жінки (65,2%), особи які не працюють та пенсіонери 65,0 %. У 88,1% (82 осіб) захворювання протікало із наявністю мігруючої еритеми.

Найчастіше кліщі на людей нападають у лісах і чагарниках, а пік їх активності припадає на квітень-травень (основний) і вересень-жовтень. Особливо небезпечним є саме весняний період, оскільки після довгої зими з настанням тепла жителі міст і районних центрів масово вибираються на природу. Для попередження укусів кліщами в лісі слід перебувати одягненим, а після кожного виїзду “на природу” необхідно проводити огляд і самоогляд з метою виявлення кліщів.

Якщо ж кліщ все-таки присмоктався, необхідно звернутись до найближчого медичного закладу для видалення кліща. За відсутності такої можливості намагайтесь самостійно видалити кліща одним з наступних методів:

  • - кліща захоплюють пінцетом якомога ближче до його ротового апарату (під головку) і тримаючи строго перпендикулярно до поверхні укусу, витягують розхитуючи, або вивертаючи навколо осі тіла кліща легкими рухами;
  • - міцною ниткою перев’язують головну частину кліща і підтягуючи нитку доверху та у боки, витягують зі шкіри;
  • - ефективний та досить простий метод, особливо у польових умовах, полягає у застосуванні пластикового посуду: у склянці або у пляшці роблять кутовий виріз, який підводять під основу кліща, що присмоктався, після чого кліщ легко видаляється. Пам'ятайте, різкий відрив кліща багаторазово підсилює ризик зараження.

Не слід забувати також і про репеленти — засоби, що відлякують комах та кліщів, які ви можете придбати в аптеках.

Читайте також:  Найкращий подарунок на Новий рік – здоров’я

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39