Яблука зросли в ціні, а цибуля подешевшає – міністр розвитку економіки
У 2019 році яблука, у порівняні з минулим роком, зросли у ціні. Цибуля, навпаки, має здешевшати.
Про це йдеться на сторінці у Фейсбук міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофія Милованова.
Він зазначає, що зміни цін на продукти залежать від великої низки факторів: інфляції, зміни кон'юнктури ринку – попиту та пропозиції, зміни вартості виробництва, тощо. Найважливіша, на його думку, рушійна сила подібних змін – це зміна пропозиції на ринку.
«Минулого року врожай яблук був рекордним для України (1,46 млн тонн), у результаті чого істотне збільшення пропозиції яблук на ринку спричинило значний тиск на їхню ціну у бік зменшення (у результаті маємо зменшення ціни на 42,7%). Цього року не передбачається рекордного врожаю, а відтак пропозиція буде меншою в порівнянні з минулим роком. Маємо зворотний ефект – збільшення ціни на 56,4%.
Зворотна ситуація відбувається з урожаєм ріпчастої цибулі. Минулий рік характеризувався найнижчим рівнем врожаю даної культури за останні 10 років (883,9 тис. тонн), що призвело до зростання у ціні більш, ніж утричі. За цьогорічними прогнозами урожай має бути більшим, а відтак ціна на ріпчасту цибулю стрімко падає», – йдеться у повідомленні.
Міністр зазначає, що така ж логіка стосується цін і на інші продукти харчування. Зміна цін – це важлива компонента ринкової економіки, що надає сигнали виробникам для прийняття управлінських рішень. А саме – збільшувати пропозицію тих товарів, на які зростають ціни, і зменшувати пропозицію тих товарів, на які ціни падають.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром