Яблука зросли в ціні, а цибуля подешевшає – міністр розвитку економіки

17 Листопада 2019, 16:22
779 Джерело: фото ілюстративне

У 2019 році яблука, у порівняні з минулим роком, зросли у ціні. Цибуля, навпаки, має здешевшати.

Про це йдеться на сторінці у Фейсбук міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофія Милованова.

Він зазначає, що зміни цін на продукти залежать від великої низки факторів: інфляції, зміни кон'юнктури ринку –  попиту та пропозиції, зміни вартості виробництва, тощо. Найважливіша, на його думку, рушійна сила подібних змін – це зміна пропозиції на ринку.

«Минулого року врожай яблук був рекордним для України (1,46 млн тонн), у результаті чого істотне збільшення пропозиції яблук на ринку спричинило значний тиск на їхню ціну у бік зменшення (у результаті маємо зменшення ціни на 42,7%). Цього року не передбачається рекордного врожаю, а відтак пропозиція буде меншою в порівнянні з минулим роком. Маємо зворотний ефект –  збільшення ціни на 56,4%.

Зворотна ситуація відбувається з урожаєм ріпчастої цибулі. Минулий рік характеризувався найнижчим рівнем врожаю даної культури за останні 10 років (883,9 тис. тонн), що призвело до зростання у ціні більш, ніж утричі. За цьогорічними прогнозами урожай має бути більшим, а відтак ціна на ріпчасту цибулю стрімко падає», –  йдеться у повідомленні.

Міністр зазначає, що така ж логіка стосується цін і на інші продукти харчування. Зміна цін –  це важлива компонента ринкової економіки, що надає сигнали виробникам для прийняття управлінських рішень. А саме – збільшувати пропозицію тих товарів, на які зростають ціни, і зменшувати пропозицію тих товарів, на які ціни падають.


 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024