Як у Боремельській громаді працівників культури вітали

16 Листопада 2019, 11:19
1686

У суботу, 9 листопада, у затишній, майже домашній атмосфері, на святковий вогник зібралися представники різних поколінь культури Боремельської ОТГ: працівники клубних установ, бібліотек, аматори народного мистецтва, народний аматорський колектив «Перевесло».

З вітальним словом до присутніх звернулася спеціаліст з питань  освіти громади – Надія Миколаївна Синюта, яка вручила грамоти Боремельської сільської ради за багаторічну плідну працю працівникам культури: Ользі Віталіївні Харчук – бібліотекарю с.Малеве, Надії Несторівні Безшерстій  та Наталії Іванівні Губені – завідуючим клубами с.Боремель і с.Золочівка. Добрим словом згадали пенсіонерів-культпрацівників та бібліотекарів: Софію Дмитрівну Бондарук, Мирославу Геннадіївну Малецьку, Ольгу Григорівну Яскевич, Євгенію Профирівну Зеленчук, Нелю Феофанівну Дмитрук, Надію Гнатівну Харчук, Ольгу Олександрівну Кропивницьку, Ганну Євгенівну Базилюк, Надію Леонтіївну Харчук, яким зі словами привітань передали від громади подарунки повідомляють на сайті громади.

Усі ці люди – представники не такої уже і популярної, визнаної, високооплачуваної роботи, різні за віком, фахом, характером. Але вони не уявляють свого життя без культури, бо є така професія – дарувати людям настрій!

Як зазначила, ведуча заходу, завідуюча клубом с.Золочівка Наталія Губеня, про нашу професію кажуть: «Робота – «не бий лежачого». Але ті, хто так говорять потрапивши на сцену, німіють і завмирають під пронизливим  поглядом глядачів, розгублюються і шукають підказки. Але ми вміємо робити все, чого не вчили у навчальних закладах культури: косити бур’яни і штукатурити, склити вікна і вкручувати шурупи, одночасно хворіти і співати, доїти корову і складати вірші. А ще ми вміємо тричі за концерт переодягнутися в костюм різного розміру, взути чоботи, які тиснуть (а буває, що вони на одну ногу) і з посмішкою виступити на сцені. Бо без нашої участі: не співається пісня, не робиться виставка народних умільців, не читається книга, не одружуються молоді…

Скромна і непомітна професія бібліотекаря. Але якби не вони – хранителі духовного вогнища культури, чи мали б ми сьогодні впорядковані книгозбірні на селі?  Неля Петрівна Макарук, Руслана Василівна Циганюк, Ольга Віталіївна Харчук старанно працюють аби їхня бібліотека набирала образу сучасної.

         Присутні ділилися спогадами, мріями, піснями, віршами, бо той вогник, що живе у серці, не дає всидіти вдома і тим, хто уже в літах, і тим хто працює, і хто тільки торує дорогу у світі культури і мистецтва, як от Наталія Василівна Денисюк– молода, творча працівниця, завідуюча клубом с.Малеве.   Приємно, що серед штатних працівників є просто аматори сцени: Надія Максимівна Бончковська – жителька села Боремель, яка пише та виконує пісні, акомпонуючи на гітарі, учасниці «Перевесла»: Ганна Тихонівна Міркевич – домогосподарка, Тетяна Іванівна Дудас  –  вчитель англійської мови, Алла Петрівна Гомон – домогосподарка, Руслана Олексіївна Кашпрук – продавець, Євгенія Миколаївна Базилюк – вчитель точних наук, які не уявляють свого життя без української пісні. Її вони співають всюди: вдома, на полі, на сцені, у колі рідних та друзів, і просто для себе, бо не можуть жити і не співати.  Любов до народної пісні, бажання зберегти і передати її нащадкам – стала поштовхом для Ганни Євгенівни Базилюк, яка все життя працювала культпрацівником, та її однодумців, до створення вокального колективу «Малівчанка» у 1986 році,  який у 2006 перейменовано у «Перевесло», що сьогодні має звання народного.  ЇЇ справу продовжує Зоя Леонідівна Павлік – нинішній керівник колективу, яку доля з Волині закинула на Рівненщину, щоб приносити своє вміння і талант глядачам. Ця щира, відповідальна, талановита жінка не змогла просто сидіти на пенсії і доглядати господарство, бо її доля – в культурі. Маючи чудовий голос, організаторські здібності, вміння грати на баяні – стала музичним керівником і душею «Перевесла». Ось так і працюємо, так святкуємо, як сказав однин поет: «Ми по справжньому народні,  сцен малих великі трударі».        .

Слід зазначити, що за неповних три роки, у нашій  громаді в галузі культури зроблено чимало. Зокрема у кожному селі проведено поточні ремонти у бібліотеках та  замінено покрівлю та підлогу у клубі с.Золочівка, відремонтовано фасад у Боремлі, замінено сцену у Малеві.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024