Село на Демидівщині власники передавали у спадок

20 Жовтня 2019, 08:12
Дорога, Волинська губернія, початок ХХ століття 3680
Дорога, Волинська губернія, початок ХХ століття

Першими власниками села Лопавше, що в Демидівському районі, була родина Волчків-Хрінницьких.

У XVI столітті селом володіли Михайло (1570-1575 роки), Василь (1583 рік), Миколай (1585 рік), предтавники цього роду. Відповідні дані вдалося зібрати у Австрійській національній бібліотеці.


 

Відомо, що донька Миколая Хрінницького одружилась із Миколою Моссаківським гербу Яструбець (Ястшембець). Після Городельської унії 1413 року ряд гербів, в тому числі Яструбець, закріпили за представниками литовсько-руської (української) шляхти, зрівняли права шляхти католицького віровизнання Королівства Польського та шляхти Великого князівства Литовського, Руського та Жемайтійського.

Наступним господарем на землях села Лопавше став Микола Моссаківський, ці території він отримав як придане по своїй дружині. Сам Моссаківський походив із Мазовецького воєводства (сучасна територія Польщі).

Село Лопавше належало родині Моссаківських впродовж XVII та XVIII століть.


 

Одним із власників села у XVIII столітті був Петро Моссаківський, в документах того часу він підписувався як «Piotr na Mossakach i Błudowie». Він стольником. Хто такий стольник? Які функції він виконував?

Посада стольника відома з середини XV століття. Стольник завідував сервіруванням столу і обслуговуванням трапези великого князя, мав підлеглих — підстоліїв. Пізніше посади стольника і підстолія стали номінальними, тобто не пов'язаними з виконанням конкретних обов'язків. З XVII століття посада стольника і підстолія існувала також в повітах.

По спадку село Лопавше у XVII столітті дісталось сину Петра Моссаківського Миколаю. Останній був житомирським гродським писарем.

Миколай заповів Лопавше сину Домініку, генералу-ад’ютанту коронної булави. Домінік, у свою чергу, передав Лопавше, разом із сусіднім Лисином, своєму сину Антонію. Саме Антоній був одним із фундаторів костелу в селі Лисин.

В Антонія Моссаківського була донька Сюзанна, яка вийшла заміж за Фелікса Сила-Новицького. Він після одруження став власником села.

З документів, що збереглися, відомо, що в другій половині XIX століття маєток в селі Лопавше перейшов по спадку до Антонія Сила-Новицького.


 

Відомо, що в Лопавшому родина Моссаковських побудувала резиденцію, найімовірніше у першій половині XVIII століття. На жаль, інформації про будівлю дуже мало. Навколо резиденції був парк, який згадують в своїх книгах тогочасні автори, зокрема, Мечислав Орлович. Він окреслює його як «стародавній парк». Парк проіснував до 1939 року. Коли починалася Друга світова війна, він ще мав добрий та доглянутий вигляд.

Мечислав Орлович у своєму путівнику за 1929 рік писав, що в селі Лопавше є парафіяльна церква і євангельська каплиця, яка належить німцям-колоністам. На той час німці становили третю частину сільського населення.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі
20 Жовтня 2019, 16:57
Спасибі Район, дуже цікаво читати такі історії про своє село.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024