Як виглядали села Демидівщини 100 років тому

19 Жовтня 2019, 08:45
Село Хрінники 1916 року 3749
Село Хрінники 1916 року

У фондах Австрійського державного архіву знаходиться велика колекція ретро світлин, часів Першої світової війни, фотозібрання нараховує кілька десятків тисяч кадрів, які стосуються столітньої історії території Великої Волині.

Серед цих світлин вдалось розшукати фото, які були зроблені на території сіл сучасного Демидівського та сусідніх із ним районів Рівненської області.

Знайдені фотографії датуються 1916 роком. Їх зробив невідомий австрійський солдат, який перебував на території Волинської губернії в роки Першої світової війни.

Натрапили знахідку випадково, більшість підписів до фото містили граматичні помилки на німецькій мові, тому віднайти фото відразу не вдавалось.

На знімках населені пукти  Адамівка, Бокійма, Боремель, Муравиця та Хрінники. Усі ці села в 1916 році входили до Боремельської та Млинівської волостей Дубенського повіту Волинської губернії. Протягом 1915-1916 років ця територія кілька разів переходила ві військ Австо-Угорської та Російської імперії.

На фото, яке було зроблене в селі Хрінники, зображена  переправа через річку Стир. Світлини столітньої давнини є рідкістю для цього регіону. Завдяки таким кадрам можна побачити, якою була тогочасна місцевість, і порівняти наскільки великі зміни відбулись за 100 років.

Усі ці світлини в майбутньому можуть стати чудовою ілюстрацією для майбутніх туристичних маршрутів по Демидівському району. Одним із них міг би стати «По пам’ятних місцях Першої світової війни», він зацікавив би не лише вітчизняних, а й закордонних туристів. Подібні маршрути користуються неабиякою популярністю в Європі.

Джерело фото: https://www.europeana.eu










 

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024