У Демидівці візьмуться за нелегальні заправки

15 Вересня 2019, 11:21
Фото ілюстративне 1537
Фото ілюстративне

Демидівська селищна рада зацікавлена в тому, щоб на території громади усі заправні станції працювали легально, оскільки вони сплачують податки як у державний, так і в місцевий бюджети.

Надходження частини коштів до бюджету об’єднаної територіальної громади означає, що з’являється більше можливостей створювати комфортні умови мешканцям, розвивати інфраструктуру, будувати школи, лікарні, йдеться на сайті громади.

Чому необхідно припиняти роботу нелегальних АЗС

  • Нелегальні автозаправні станції становлять комплексну небезпеку для держави та громадян.
  • Збиток для бюджетів всіх рівнів
  • Оборот контрафактних нафтопродуктів через мережу нелегальних станцій досягає 500 тис. тонн в рік, держава втрачає ПДВ та акциз, який в основному спрямований на будівництво та ремонт доріг.
  • Продажі без касових апаратів складають понад 1,5 млн тонн в рік. Це позбавляє місцеві бюджети спеціальної субсидії із держбюджету від продажу пального, так як її розмір визначається згідно кількості літрів пального, реалізованого через касові апарати на АЗС.
  • Персонал на нелегальних АЗС працює без офіційного працевлаштування, місцеві бюджети недоотримують величезні суми податків – на фонд оплати праці, доходи фізичних осіб.
  • Нелегальні АЗС розміщуються без дозвільної документації на землях місцевих громад, а значить вони не отримують орендні платежі та земельні податки.
  • Загальна сума втрат центрального та місцевих бюджетів оцінюється України в 10 млрд грн в рік.

Безпека

Нелегальні АЗС встановлюються без будь-яких дозвільних документів від органів Державної служби надзвичайних ситуацій, інспекції по охороні праці і т.д. Обладнання не проходить передбачених законом регламентних перевірок з метою безпечної, надійної та точної роботи. Метрологічний контроль таких об’єктів відсутній.

У зв’язку з цим на нелегальних АЗС неодноразово фіксували випадки пожеж, розливу нафтопродуктів та зрідженого газу.

Екологія

Системи екологічної безпеки, наявність яких вимагає законодавство, на нелегальних АЗС не встановлюються в силу тимчасового характеру цих споруд та високої вартості такого обладнання. Навіть після демонтажу нелегальних АЗС реактивація земель власниками цих об’єктів не проводиться.

Руйнування інвестиційного клімату

Наявність великого тіньового сектору б’є по легальному бізнесу, який не в силах конкурувати з неоподаткованими поставками пального, торгівлею без касових апаратів та примітивними заправними пунктами. Робота у відповідності з законодавством потребує виконання маси нормативів та вимог, що супроводжується великими затратами. В такому конкурентному середовищі легальний бізнес не зможе вижити та з часом буде вимушений або припинити існування, або теж використовувати схеми по ухиленню від оподаткування та порушувати законодавство. Нові інвестиції в цей сектор перестануть надходити.

Демидівська селищна рада звертається до жителів об’єднаної територіальної громади повідомляти про факти діяльності нелегальних автозаправних станцій. Повідомлення будуть перевірятись та у разі підтвердження фактів самовільного влаштування автозаправних станцій вживатимуться відповідні заходи щодо припинення їх діяльності.

Телефон для повідомлень: (03637) 6-18-42

Електронна пошта: [email protected]

Поштова адреса: 35200, смт Демидівка, вул. Миру, 21

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024