Як змінилася Демидівка після створення ОТГ

06 Вересня 2019, 16:25
2537

У Демидівському районі люди близько 30 років не бачили змін, втім, з утворенням об’єднаної громади ситуація почала змінюватися.

Про це розповідають на сайті Рівненської ОДА.

«Невелика ОТГ з невеликим бюджетом. Але з децентралізацією тут розпочалися перетворення, які які відчули та побачили місцеві жителі», - розповідає керівниця Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Грещук.

Як живеться людям, побачили на власні очі учасники моніторингового візиту до Демидівської громади.


 

Стосовно фінансової спроможності, то ОТГ знаходиться у середині рейтингу громад області.

За словами голови Віктора Іщука, на території ОТГ працюють агрофірми. Місцевий бюджет в основному наповнюється за рахунок плати за землю та податків з дрібних підприємств.

Втім, ОТГ активно працює над тим, аби залучити на розвиток території інвестиції з різних джерел.

«Фінансову підтримку громада отримує від держави. Втім, куди спрямувати кошти, вирішують вже на місці. Лише у цьому році ОТГ отримала понад три мільйони гривень інфраструктурної субвенції. Кошти спрямовують на встановлення спортивних майданчиків, освітлення вулиць, благоустрій територій, доріг, частина коштів пішли на ремонт у соціальних закладах і не лише у центрі громади, а й у сусідніх селах», - розповідає голова ОТГ Віктор Іщук.

Демидівська громада є активною у різних обласних ініціативах. Так, в обласному конкурсі проєктів територіальних громад ОТГ виграє гранти вже не вперше. Завдяки цьому на подвір’ї місцевого опорного закладу з’явився майданчик з вуличними тренажерами.


 

«Цього ж року у місцевому ліцеї облаштують міні-пекарню. Тут виготовлятимуть хлібобулочну продукцію для потреб садочка та школи. І не лише. Під час втілення ініціативи передбачена ще одна мета – розвиток навиків підприємництва у підлітків завдяки семінарам та тренінгам. Це допоможе їм у майбутньому стати успішним бізнесменами», - пояснює Сергій Щербатюк, керівник економічного управління.

І це не єдиний проєкт, що спрямований на молодь. Торік реалізували ініціативу «Молодіжне таборування як спосіб підвищення екологічної свідомості». Співфінансування проєкту відбулося знову ж таки за рахунок коштів обласного бюджету.

Екологічним вихованням у громаді займаються недарма. На території немає підприємств, що забруднюють навколишнє середовище. Таку тенденцію намагаються підтримувати. При чому конкретними діями. Так, на території громади встановлено смітники для пластику. Його збирають, спресовують завдяки купленому агрегату та продають.

Велику увагу у громаді приділяють і туризму. Нещодавно ОТГ отримала грант на проєкт «Історичні екскурси в урочищі Шанків яр» від Українського культурного фонду. Ініціатива спрямована на популяризацію унікальної археологічної пам’ятки Демидівської громади – багатошарового поселення в околицях села Хрінники. Проте найголовніше це те, що такі проєкти роблять територію більш привабливою для відвідувачів.

«Ми б хотіли, щоб не лише один раз на рік до нас приїжджали гості та туристи, на відзначення Берестецької битви», - наголошує Наталія Іщук, начальниця відділу культури, туризму, молоді та спорту.

Адже, окрім відвідування Козацьких могил тут є чим зайнятися гостям громади. У першу чергу, це зелений туризм. Тут запропонують туристам екскурсії лісовими дорогами. Гарними є краєвиди річки Стир та урочищ, що мають свої легенди та історії. Тут є цар-дуб, якому виповнилося півтисячі років. Кажуть, що біля нього відпочивав сам гетьман Богдан Хмельницький, коли йшов з військом на битву під Берестечком. І частують тут особливою стравою – варениками з гречаного борошна з бринзою. У планах – занести цю гастрономію до кулінарної спадщини області.

Також на території є й поселення сірої чаплі, єдине в Україні. А влітку час можна провести на березі Хрінницького водосховища.

Зважаючи на сьогоднішній потенціал Демидівської громади, Віктор Іщук ділиться планами на майбутнє. В першу чергу, це пошук інвесторів для розвитку підприємництва. Також серед пріоритетів залишиться туризм. Саме ці важливі напрямки складають основу стратегії майбутнього розвитку цієї території.



 

Коментарі
07 Вересня 2019, 01:19
РДА - на смітник історії.<br/>ОТГ - наше майбутнє!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024