Майже всі лікарні на Рівненщині приєдналися до медичної реформи

05 Вересня 2019, 09:00
Фото ілюстративне 751
Фото ілюстративне

95% закладів вторинного та третинного рівнів медичної допомоги Рівненської області реорганізувались у комунальні некомерційні підприємства, вони готові укласти угоди з Національною службою здоров’я України і вже з наступного року фінансуватимуться за новою моделлю.

Про це повідомляють на сайті Рівненської ОДА.

«Кількість реорганізованих закладів зараз в області складає 95 %. Це високий показник. До кінця року комунальними некомерційними підприємствами мають стати усі медзаклади, що передбачені у переліку Міністерства охорони здоров’я. Така система передбачає абсолютно новий підхід до пацієнта - максимально ефективний та якісний. Адже люди йтимуть лікуватися туди, де більш кваліфікований персонал, це, в свою чергу, спонукатиме лікарів підвищувати професійний рівень. Що в цілому може стимулювати здорову конкуренцію між медзакладами», - зазначає заступниця голови Рівненської облдержадміністрації Світлана Богатирчук-Кривко.

Досі заклади спеціалізованої допомоги фінансувалися з медичної субвенції. З 2020 року тут також запрацює модель фінансування Національної служби здоров’я. Заклади отримуватимуть оплату за надані медичні послуги в межах програми медичних гарантій (гарантованого пакета медичних послуг) за договорами з НСЗУ. Лікарні самостійно розпоряджатимуться заробленими коштами, зможуть оптимізувати свою роботу і переглянути зарплати медиків.

Ті заклади, що не підпишуть договір, не зможуть отримувати фінансування із державного бюджету. Вони будуть змушені утримуватися з інших джерел – наприклад, з місцевих бюджетів.

Нагадаємо, з 2018 року модель оплат за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» працює на рівні первинної медичної допомоги. Усі комунальні медзаклади Рівненщини, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри, вже мають договори з Національною службою здоров’я.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024