Демидівщина: чи є місцеві громади фінансово спроможними

04 Вересня 2019, 08:53
Фото ілюстративне 1535
Фото ілюстративне

Рейтинг фінансової спроможності об’єднаних громад Рівненщини визначили експерти Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International.

Фахівці проаналізували, як наповнюються бюджети та витрачаються кошти з початку року у 32 ОТГ області, що отримують фінансування напряму з державного бюджету, повідомляють на сайті Рівненської ОДА.

До уваги брали такі показники: доходи на одного мешканця, рівень дотаційності бюджетів, питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ, питома вага заробітної плати у видатках загального фонду. Саме вони характеризують фінансову роботу ОТГ, що свідчить про економічний розвиток територій.

Рейтинг очолила Вараська ОТГ. Вона стала фінансово найспроможнішою громадою Рівненщини. Адже є, в першу чергу, бездотаційною. А це говорить про те, що в ОТГ працює бізнес, податків якого вистачає на те, щоб забезпечити повноцінне та самостійне функціонування громади.

Демидівська ОТГ опинилася на 16 сходинці рейтингу. На кілька позиій нижче опустилася Боремельська громада, зайнявши 23 місце. 


 

Також високим є рівень доходів на одного мешканця – майже 5 тисяч гривень. У громаді мало коштів витрачають на управлінців, що керують ОТГ. І лише половину коштів місцевого бюджету ОТГ спрямовують на утримання соціальних закладів. Тобто громада має кошти не лише на обов’язкові виплати, такі як заробітна плата та енергоносії, а може використовувати зароблені гроші на розвиток своєї території.

Багато коштів на одного мешканця припадає й у Клеванській та Привільненській ОТГ.

А бездотаційними ще в області є Крупецька, Клесівська та знову ж таки Клеванська громади.

Є в області громади, які вміють не лише заробляти, а й розумно заощаджувати свої гроші. Це Шпанівська та Клеванська громади. Тут менше коштів витрачають на утримання своїх управлінських апаратів. Натомість більше на розвиток самої громади.

Найгірша ситуація склалася у Локницькій та Старосільській громадах. За всіма фінансовими показниками вони зайняли останні місця у рейтингу ОТГ.

Нагадаємо, у Рівненській області створено 44 ОТГ, у 34 з них відбулися місцеві вибори, а 32 громади фінансуються прямо з державного бюджету.

Читайте також: У Лисині встановлять дитячий майданчик за майже 50 тисяч


 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024