Свята, іменини, народні прикмети 2 вересня

02 Вересня 2019, 09:31
Свята, іменини, народні прикмети 2 вересня 991
Свята, іменини, народні прикмети 2 вересня

Доброго ранку, дорогі читачі!

Свої іменини 2 вересня святкують: Аделіна, Анфон, Опанас, Афінодор, Ахілл (Ахіллес), Віктор, Євстафій, Лукій, Максим, Никон, Пантелеймон, Пантолеон, Панфірій, Савін, Самуїл, Сатурнін, Тимофій, Ерос.

За церковним календарем 2 вересня вшановують пам'ять пророка Самуїла. Він був п'ятнадцятий і останній суддя Ізраїльський. Походив від коліна Левія, був сином Елкани із Раматаїм-Цофіму, з гори Єфремової. Його мати Анна випросила народження Самуїла у своїх молитвах до Господа (тому й одержав ім'я Самуїл, що означаєт«випрошений») і ще до народження матір присвятила його Богу.

На Русі пророка Самуїла вважали заступником чоловіків. Тому в цей день представників сильної статі вшановували. Жінки готували смачні страви, щоб досхочу нагодувати господаря будинку. Зазвичай до цього дня з’являються зимові опеньки, які жінки і діти йшли збирати в ліс, а потім готували з них різноманітні страви. Особливою популярністю користувалася смажена картопля з грибами.

День протікав в працях і турботах. Дівчата в городі смикали моркву і буряк, які встигали до цієї дати. З буряка готували безліч смачних страв: борщ, щі, окрошку з зеленню буряка. Буряк варили, запікали в печі, робили з нього сік і цілющі відвари.

У цей день також відзначають День закінчення Другої світової війни. 

Офіційна і загальновизнана дата завершення Другої світової війни - 2-е вересня 1945-го року. У цей день рівно у 9-й годині і 2 хвилини (за токійським часом) був підписаний формальний акт про беззастережну капітуляцію останнього активного союзника фашистської Німеччини - Японії. Це сталося на борту американського лінкора ББ-63 «Міссурі». Цьому передувало зроблене раніше офіційне повідомлення японської влади від 14-го серпня, в якому вони брали умови капітуляції за формулою Потсдамської конференції без будь-яких поправок і застережень. 

Цей день в історії:

 

1789 - в уряді США утворено міністерство фінансів.

1834 - виданий патент Семюелю Кольту на «народну американську зброю»  револьвер.

1889 - початок роботи морського порту в Маріуполі.

1945 - проголошена незалежність В'єтнаму від Франції, цього домоглися комуністи на чолі з Хо Ши Міном.

1958 - поява телебачення в Китаї.

1967 - заснування «унікальної» невизнаної держави Сіландія, "постарався" відставний англійський офіцер Падді Бейтс.

1985 - знайдені залишки легендарного "Титаніка" біля берегів Ньюфаундленду.

1990 - під Молдовську державу «закладена бомба»- проголошено створення Придністровської Республіки у складі СРСР.

1996 - введення нової грошової одиниці на Україні - гривні.

2002 - потужний землетрус (магнітудою близько 7 балів за шкалою Ріхтера) поблизу Індонезії, загинули понад 50 осіб. 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024