Демидівчанам на замітку: як не стати жертвою «тихого полювання»

17 Серпня 2019, 13:22
Фото ілюстративне 1333
Фото ілюстративне

На Рівненщині розпочався грибний сезон, і вже зареєстровані перші жертви «тихого полювання».

Троє людей поступили на лікування в реанімаційне відділення Березнівської ЦРЛ, вони отруїлися грибами. Пацієнти працюють охоронцями на підприємстві й назбирали поруч дарів лісу.  Грибники вважали, що їдять білі гриби, сироїжки, гриби-рядовки, проте серед залишків грибів фахівці виявили бліду поганку, повідомляють у ГУ Держспоживстужби у Рівненській області.

Держпродспоживслужба неодноразово повідомляла правила попередження отруєння грибами, так як гриби – це харчовий продукт, який важко перетравлюється і споживати їх можуть лише здорові дорослі люди. В Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно 20 із них – особливо небезпечні для життя людини.

Ще раз нагадуємо основні умови, щоб не отруїтися дикорослими грибами:

Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:
Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
Не вживайте сирих грибів.
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
Ніколи не застосовуйте „домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі.

Негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
Навіть при полегшенні стану обов’язков зверніться до найближчої лікувальної установи.
Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Запамятайте – ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

В зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. То ж щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати гриби, вирощені у теплицях.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39