Демидівчани мають знати: що таке психологічне насильство

15 Серпня 2019, 08:00
Що таке психологічне насильство 526
Що таке психологічне насильство

Психологічне насильство на відміну від фізичного, сексуального чи економічного набагато важче ідентифікувати.

Про це роз’яснили у юстиції Волині спільно із сімейним радником Віктором Вальчуком.

Вони неодноразово у своїх роз’ясненнях наголошували, як протидіяти домашньому насильству, розповідаючи, зокрема, про його форми, відповідальність, спеціальні заходи по протидії насильству тощо.

Термін «насильство» найперше асоціюється із фізичною агресією.

Текст подаємо без змін:

«Зазначимо, що сприймання насильства винятково як завдання фізичних ушкоджень буде все таки не правильним. Психологічне насильство на відміну від фізичного, сексуального чи економічного набагато важче ідентифікувати. Сьогодні ми б хотіли розповісти саме про цю форму насильства, яка складається зі словесних образ, погроз, у тому числі, щодо третіх осіб, принижень, переслідувань, залякування, інших діянь спрямованих на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдати шкоди психічному здоров’ю особи.

Особливостями є те, що психологічне насильство відбувається наступним чином:

циклічно, якщо воно з’явилось один раз, то обов’язково повториться – має тенденцію до зростання. Американська дослідниця Леонора Валкер в результаті своїх досліджень описала основні три фази домашнього насильства: фаза збільшення напруги, фаза вибуху і насильства, фаза каяття та примирення.

Чому важко відрізнити психологічне насильство від інших його видів? Зупинимося на конкретному прикладі: чоловік забороняв дружині одягати сукні, які на його погляд були відвертими, і щоразу, при сторонніх, лаявся на неї образливими, лайливими словами, якщо вона не виконувала його заборон. Чому він це робив при чужих людях? Тому що вважав, що таким чином дружина буде осоромлена і задумається про правоту чоловіка. Щоразу так маніпулюючи, дружина справді починала вважати себе винною у подальших сімейних сварках. І тому доречним буде зазначити про таке поняття як газлайтинг, що є формою психологічної маніпуляції, метою якої є змусити жертву сумніватися в адекватності свого сприйняття навколишньої дійсності, ставлячи під сумнів навіть власну пам'ять та розсудливість.

Це досить небезпечна форма психологічного насильства, яку важко розпізнати. Кривдник поступово переконує постраждалу особу, що саме вона є ініціатором, провокує конфлікти, а постраждала особа під впливом такої поведінки кривдника починає сумніватись у правильності своїх дій, почувається винною у всьому. Небезпека газлайтингу і в тому, що це може викликати у постраждалої особи нервовий зрив.

Підсумовуючи зазначимо, якщо ви страждаєте вдома від психологічного чи якогось іншого виду насильства, терміново звертайтесь за допомоги до фахівців! Телефонуйте на національну гарячу лінію з протидії домашньому насильству за номером 116 123. Національна дитяча «гаряча» лінія – 116 111».

 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024