У Демидівці презентували виставку про Шанків Яр

12 Серпня 2019, 20:54
2097

Будинку культури Демидівки відбулась презентація пересувної виставки «Історичні екскурси в урочищі Шанків Яр».

Співавтор проекту Сергій Щербатюк ознайомив з проектом, виконаною роботою у напрямку популяризації історичної спадщини археологічної пам’ятки. Також поділився планами на найближчий час, анонсувавши семінар у Хрінниках.

Археолог, учасник команди проекту Антон Панікарський під час презентації розповів про історію дослідження Шанкового Яру та найвідоміші знахідки. Серед них це найдревніше зображення рала, знаряддя рибалки-невра. Цікаво було присутнім дізнатись і про поселення готів та артефакти, пов’язані з ним – жорна і фігурку стародавнього божества Сарапіса.

Таким чином, суто наукове надбання було представлене у популярній доступній формі, виставка зацікавить учнівську і студентську молодь.

Виставка діятиме до 18 серпня у фойємісцевого Будинку культури. Згодом – помандрує містами і об’єднаними територіальними громадами Рівненщини.

Проект «Історичні екскурси в урочищі Шанків Яр» реалізується громадською організацією «Сприяння розвитку села» за підтримки Українського культурного фонду.

Шанків Яр є багатошаровим поселенням, розташованим на корінній терасі лівого берега річки Стир приблизно за 1,75 км на північний схід від Хрінницької ГЕС. Археологічні пам’ятки біля с. Хрінники відомі з кінця XIX ст. і вперше згадані у працях В.Б. Антоновича у 1901 році. Розвідкові роботи навколо Хрінницького водосховища проводив І.К. Свєшніков у 1980-х роках.

Урочище Шанків Яр, розташоване між селами Хрінники та Набережне Демидівського району Рівненської області, археологи розпочали ґрунтовно досліджувати починаючи із 1990-х років. Їх увагу привернуло багатошарове поселення на лівому березі Стиру (Хрінницьке водосховище).

Найбільш ранні знахідки в урочищі Шанків Яр датуються ІV тисячоліттям до н. е. (мідний вік), а заключні етапи заселення цієї території датуються середньовіччям і охоплюють період від VІІ-VІІІ ст. до ХV ст.

1

2

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024